IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци, офис персонал и кадри за туризма търсят фирмите през април

Едни от най-търсените позиции през май отново ще бъдат търговските на всички нива, също и ИТ специалисти

08:49 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговци, офис персонал и кадри за туризма търсят фирмите през април

През април едни от най-търсените позиции от фирмите са търговците, офис персонал и кадри за туризма, като последните се набират предимно от хотели по Черноморието. Това сочи проучване на Investor.bg между водещи фирми за подбор на персонал.

От ICAP България посочват, че особено търсени през месеца са административните позиции: мениджър продажби, маркетинг мениджър, мениджър логистика и технически сътрудник.

Според други агенции, както и през март, продължава да е силен интересът на работодателите към ИТ специалистите. Заявки от работодатели има и за кадри „човешки ресурси“ и главен инженер на строеж. Търговци търсят фирми от много браншове, в т.ч. във фармацията, при продажби на горива, в областта на спедицията и транспорта и др.

Въпреки икономическата криза има търсене, макар и не голямо, на длъжността стюард на яхта, сочат данните на „Менпауър България“. Оттам смятат, че през май заявките от туристическия бранш за персонал за курортите ще се увеличат.

Относно търсеното на кадри през май, мнението на агенциите за подбор на персонал е почти единодушно, че едни от най-търсените позиции отново ще бъдат търговските на всички нива. От Synectica обаче уточняват, че това не означава непременно, че в търсещите фирми се откриват нови работни места.

В част от тези фирми работодателите сменят служителите, занимаващи се с продажби, тъй като, по мнението на работодател, „намирането на специалисти със забележителен търговски нюх е много трудно“, а стремежът на фирмите по време на криза е поне да запазят обема на продажбите си, ако не успеят да ги увеличат.

Много от запитаните агенции предвиждат също, че през май ще остане сериозно търсенето на софтуерни разработчици, и по-конкретно такива с умения в по-тежките програмни езици.

Що се отнася до заплащането, данните на агенциите сочат, че, независимо от кризата, висококвалифицираните специалисти с опит получават доста високи заплати за българския стандарт.

Като цяло обаче нивото на търсене на кадри от фирмите през април се e запазило като през март и едва ли ще има ръст през май, смятат представители на запитаните агенции за подбор на персонал. Засега не се оправдава оптимизмът на повечето агенции, проявен в началото на годината, че през пролетта ще започне оживление на пазара на труда. Някои специалисти „човешки ресурси“ дори коментираха, че този процес ще се отложи за не по-рано от есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още