IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представиха новата информационна система на ветеринарната служба

ВетИС дава възможност да се въвеждат координатите на регистрираните ферми чрез GPS устройства и да се визуализира точното им местонахождение чрез картите на Google Earth

16:46 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Представиха новата информационна система на ветеринарната служба

Новата информационна система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) „ВетИС” дава възможност да се въвеждат координатите на регистрираните животновъдни обекти чрез GPS устройства и да се визуализира точното им местонахождение чрез картите на Google Earth, съобщиха от НВМС.

По този начин около всеки обект, който е огнище на заразна болест, автоматично може да се определят и очертават предпазна зона и зона за наблюдение. Чрез данните в системата може да се наблюдава разпространението на определени заболявания на територията на страната.

Интегрираната информационната система „ВетИС” е в експлоатация от 22 март. Чрез нея се очаква да се подобри контролът върху здравословния статус на животните, върху възможностите за включването им в хранителната верига. Ще се улесни предоставянето на информация за животни и животновъдни обекти с оглед на финансовото подпомагане на фермерите.

„ВетИС” съдържа информация за всички животни, тяхната регистрация и идентификация, за собствениците, гледачите, официалните и частнопрактикуващите лекари, които ги наблюдават. В системата се регистрират и транспортните средства за превоз на животни, търговците на животни, лицензираните ветеринарномедицински продукти и др.

Системата позволява пълен контрол върху идентификацията на животните и регистрацията на животновъдни обекти, пасища, кланици, пазари, събирателни центрове и др. Въз основа на въведените данни могат да се проследят всички клинични и диагностични прегледи, на които е било подложено дадено животно и с какви ветеринарномедицински продукти е било третирано. Във „ВетИС” ще се въвеждат данни и за еднокопитни животни и кучета.

В системата могат да работят едновременно до 3000 потребители. Към момента достъп до нея имат 1866 потребители - служители на Националната ветеринарномедицинска служба, официалните ветеринарни лекари, частнопрактикуващи лекари, оператори в екарисажи, кланици и др.

Близо 3,44 млн. са регистрираните към момента животни в информационната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още