IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Ваучерната система да се разшири, за да има антикризисен ефект

Квотата за ползване на ваучери за храна за тази година е от около 220 хил. човека, като общата сума за ваучери е около 158 млн. лева

16:19 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: Ваучерната система да се разшири, за да има антикризисен ефект

Системата за ползване на ваучери за храна от работещите, въведена у нас през 2003 г., ще има по-голям положителен социален ефект по време на икономическа криза, ако към имащите право да ползват ваучери бъдат включени всички фирми и учреждения, в т.ч. и държавните. Това коментира във връзка с въпроси на Investor.bg Красен Станчев от компанията за анализи КС2.

Той обясни, че според направени изчисления, ако всичките около 3 млн. служители и работници в страната ползват по 60 лв. на месец ваучери за храна, които не се облагат с преки данъци и осигуровки, то ефектът върху държавния бюджет от неполучени приходи ще бъде около 100 млн. лева годишно.

За сметка на това обаче, като косвени положителни ефекти от ваучерната система експертите посочиха стимулиране на потреблението и за деклариране на пълните приходи от страна на работодателите, както и принуждаване на търговците в магазините, където се ползват ваучери, да декларират пълните си обороти, с което се увеличава данъчната им основа.

За тази година квотата за ползване на ваучери за храна е от около 220 хил. човека, като лицензирани издатели на ваучери са 13 фирми. По този начин общата сума за ваучери, която не се облага с данъци и осигуровки, е около 158 млн. лева, докато през 2009 г. тя е била около 213 млн. лв., т.е. през 2009 г. ваучери са ползвани от повече работещи.

Върху тази сума обаче при покупка в магазините се плаща ДДС, така че при сегашното ограничено приложение на ваучерната система, неполучените приходи от данъци в бюджета са минимални, смятат от Индъстри Уоч, които заедно с КС2 правят изследване за ползите от ваучерите по време на криза, чиито междинни резултати представиха пред журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още