IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл Нефтохим Бургас започна производство на биодизел

От 1 май цялото количество дизелово гориво на българския пазар трябва да е със съдържание на биокомпонент минимум 2 обемни процента

14:58 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл Нефтохим Бургас започна производство на биодизел

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД започна производство на дизелово гориво с 2% съдържание на биокомпонент, съобщиха от рафинерията. По този начин компанията изпълнява изискванията на директива на Европейския парламент и на Съвета на Европа от април 2009 г. и на българския Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата.

Според закона от 1 май 2010 г. цялото количество дизелово гориво на българския пазар трябва да е със съдържание на биокомпонент минимум 2 обемни процента. Изключение съществува само за горивата, съхранявани от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

Биокомпонентът не съдържа сяра и при изгарянето му в двигателя на автомобила не се отделят серни оксиди. В биодизела се добавя присадка, която предотвратява протичането на окислителни процеси в биокомпонента. Така се гарантира постоянно високо качество на горивото.

От бургарската рафинерия допълват, че продължават да произвеждат дизелово гориво без биокомпонент за износ, за нуждите на държавния резерв и за бункероване на плавателни съдове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още