IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България най-бързо увеличава автомобилния си парк сред страните в ЕС

Въпреки това под една трета от българите имат собствен автомобил, докато в ЕС съотношението е 2:1

17:10 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
България най-бързо увеличава автомобилния си парк сред страните в ЕС

България е страната, която най-бързо увеличава автомобилния си парк в Европа, сочи изследване на Европейската агенция за околна среда, представено в Брюксел. Въпреки това под една трета от българите имат собствен автомобил, докато в ЕС съотношението е 2:1.

272-ма от хиляда българи имат лични автомобили. В зората на прехода са броят е бил 152 на хиляда. По-назад от нас по този показател са само румънците и словаците.

Като цяло европеецът предпочита леката си кола като средство за придвижване. Две трети от европейските граждани разчитат на автомобилите си, около една четвърт използват автобуси, а едва 5% - ж.п транспорт.

Най-много на влак се возят унгарците и белгийците, а автобусите са предпочитаното превозно средство на българи и естонци. Без колата си не мърдат литовците – 91 на сто. Автомобилът е основно транспортно средства за 89% от исландците и 88% от британците и норвежците.

Най-слабо разпространен е този начин на придвижване в Турция, където едва половината от хората използват леките си коли. В това отношение им приличат най-много унгарците – 62%.

За повече данни от проучването

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още