IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите доволни от решението за отпуските

Сега искането е да бъдат чути и предложенията за болничните

15:57 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикатите доволни от решението за отпуските

Синдикатите са удовлетворени от правителственото решение за срока за изчистване на натрупаните и неползвани отпуски.

До днес сутринта се коментираше вариант на промени, според които изчистването на отпуските трябва да стане до края на тази година, срещу което синдикатите остро възразиха. В крайна сметка беше прието това да се случи до края на 2011 г.

„Това решение е по-добро от варианта отпуските да се изчистят до края на тази година“, каза д-р Тренчев, цитиран от БТА. По думите на Валентин Никифоров решението удовлетворява ръководството на КНСБ, защото така работниците няма да загубят заработените дни платен отпуск и има достатъчно време, в което могат да ползват натрупаните отпуски.

Най-голямо натрупване на отпуски има в секторите здравеопазване, образование, рудодобив, въгледобив, енергетика, но то е поради недостиг на висококвалифицирани кадри, посочи Никифоров.

Лидерите на синдикатите заявиха, че са доволни от това, че е чута вчерашната им позиция с аргументите, че ако се приемат сроковете, такива каквито бяха предложени по-рано - до края на 2010 г., решението ще е в противоречие на редица международни документи.

Като добро определиха синдикалистите и решението за изработване на график, по който служителите да излизат в отпуска. Това е предложение на КНСБ, каза Никифоров. По думите на д-р Тренчев такъв публичен регистър е задължение според конвенция на Международната организация на труда, ратифицирана отдавна от България. Трябва да има такъв публичен график, за да не се злоупотребява, каза д-р Тренчев.

Синдикалните лидери изразиха надежда, че правителството ще преосмисли и предложенията за болничните. Те категорично не приемат вариант, при който на работника да не се плаща ден. Фалшиви болнични има, но те са едва една пета сигурно, а с неплащане на един ден, ще бъдат наказани четири пети истински болни, заяви д-р Тренчев. Такава е и позицията на ръководството на КНСБ, които са категорично против отнемане на права и „наказване на невиновни“.

По думите на лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Тренчев огромната част от болничните са къси и тези, които злоупотребяват, ги взимат евентуално да си свършат някаква лична работа - за регистрация на МПС в КАТ, да си платят данъците и пр. За да се прекрати тази „порочна практика“ от КТ „Подкрепа“ предлагат въвеждането на системата на т.нар „персонален ден“, нещо, което вече съществува в САЩ и някои страни от Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още