IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата сряда ще е ясно дали ще има промяна в ДДС

Казах, че ако мерките не сработят, данъкът ще се вдига, няма да допусна вариант „Гърция“, каза премиерът

15:28 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Следващата сряда ще е ясно дали ще има промяна в ДДС

Следващата сряда ще стане ясно дали ще се вдига ДДС и с колко, ако това стане. Това каза министър-председателят Бойко Борисов днес пред журналисти, след като се запозна с етапа на изграждането на спортния комплекс в столицата.

По-рано днес от СДС поискаха Борисов „да обещае“, че няма да има повишение на ДДС и отхвърлиха твърдения на финансовия министър Симеон Дянков, че сините настоявали за вдигане на налога до 25%.

Според Мартин Димитров увеличение на ДДС би било „пагубно“ за българската икономика, „защото ще отложи излизането от кризата с месеци и години“.

„Още от първия ден казах, че ако не сработят мерките, ДДС ще се вдигне, няма да допусна държавата да отиде във вариант „Гърция“ или подобни държави в Европа“, отбеляза премиерът.

По думите му много от предложените и приети на тристранния съвет мерки могат да влязат в сила реално от 2011 г.

В отговор на въпрос за предупрежденията на синдикатите за възможни протести, министър- председателят каза: „Добре дошли са. Аз ще протестирам на другия тротоар“ и добави, че през изминалите четири години те са мълчали. По думите му той няма никаква вина за това, което е наследил и няма да допусне да му бъде вменена такава вина.

Министър-председателят отбеляза, че днес министърът на отбраната Аню Ангелов е представил информация за подписаните договори за доставка на вертолети, които трябва да се обслужват финансово. От къде да намерим тези пари, попита Борисов и допълни, че тютюнопроизводителите искат 116 млн. лв., а 220 млн. лв. допълнително трябва да се дадат на здравната каса.

На въпрос за изграждащата се спортна зала и за критиките, че се инвестират средства там, премиерът каза, че „през август идната година ще имаме прекрасно спортно съоръжение, а още от септември тази година ще може да се ползва тренировъчната зала“.

Тук децата ще спортуват, ще тренират, ще се създават характери, каза премиерът и добави, че по този начин се инвестира в здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още