IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неофициални разговори за вдигане на ДДС

Информацията е от СДС, които поискаха премиерът да обещае, че данъкът няма да се повишава

12:36 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неофициални разговори за вдигане на ДДС

СДС поиска премиерът Бойко Борисов да обещае пред Народното събрание, че няма да се вдига данък добавена стойност (ДДС). Това каза на пресконференция в парламента лидерът на Съюза на демократичните сили и съпредседател на „Синята коалиция“ Мартин Димитров.

Антикризисните мерки на кабинета „Борисов“ са популистки и една по една започнаха да се провалят, допълни Димитров.

СДС винаги е бил за ниски данъци, включително и на ДДС, но чуваме, че неофициално в правителството се водят разговори за повишаване на данъчната ставка, посочи Димитров. Според него една такава мярка би била пагубна и много вредна за българската икономика, „защото ще отложи излизането от кризата с месеци и години“.

Той посочи, че има и други начини за намиране на повече средства в бюджета. Според него такива са отлагането за след кризата на проекти, като изграждането на спортната зала в столицата и „българския Лувър“. Как може да даваш 108 млн. лева за спортна зала в най-голямата криза, този разход най-малкото може да бъде отложен за след кризата, допълни Димитров.

Мартин Димитров заяви, че е „изумен“ от изказването на вицепремиера Симеон Дянков, според което „Синята коалиция“ искала вдигане на ДДС. СДС е партията на ниските данъци, каза Димитров и допълни, че това изказване показва „начин за прехвърляне на отговорност, от една страна, а, от друга, е правене на спекулации“. В национален ефир тази сутрин Симеон Дянков каза, че е бил „изненадан да види, че „Синята коалиция“, една дясна партия, иска да вдига ДДС с 25 процента“ (от 20 на 25 на сто).

Имаме информация, че разговори за увеличаване на ДДС се водят вътре в правителството и сега е моментът да бъде алармирано обществото за този сценарий, защото ще ни поставят пред свършен факт и няма да може да бъдат взети спешни мерки, допълни лидерът на СДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още