IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катекс отчита 18% спад в продажбите за тримесечието

Загубата на дружеството за периода е в размер на 276 хил. лв.

12:05 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Катекс отчита 18% спад в продажбите за тримесечието

Катекс АД отчита 18,1% спад на годишна база в неконсолидираните си приходи от продажби през първото тримесечие на 2010 до 1,739 млн. лв.

Загубата за тримесечието е намалена до 276 хил. лв. от 436 хил. лв. година по-рано, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ.

На консолидирана база продажбите през 2009 намаляха с 39% до 8,619 млн. лв., като бе отчетена загуба от 572 хил. лв. при печалба от 120 хил. лв. през 2008.

Производителят на вълнени тъкани е изправен пред завишени разходи поради повишение в борсовите цени на енергийни суровини и вълнени ленти, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Значими разходи (текущи и в перспектива) изисква също покриването на различните норми и стандарти на Европейския съюз.

Дружеството се сблъсква и с намаляващо потребление на основните си продукти - тъкани с участие на 100% вълна и вълна в смес с други суровинни компоненти.

Катекс констатира по-голям от очаквания спад на потреблението на европейския пазар, формиращ 80% от експорта на дружеството.

Драстичното свиване на разходите не е достатъчен инструмент за компенсиране на намалялото потребление и мениджмънта търси решения в други посоки, се казва още в доклада.

Такива са вътрешни преструктурирания и външни форми на коопериране, промени в агентската структура, скъсяване на технологичния процес, което е възможната стъпка на този етап за стопиране на спада в пазарния дял.

Последната сделка на БФБ с акциите на Катекс е от 12 април на цена 2,40 лв., което представлява понижение от 8,4% от началото на годината и спад от 6,2% за последната година.

Пазарната капитализация на компанията е в размер на 5,9 млн. лв. 

Свързани компании:

Катекс АД(KTEX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още