IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български и израелски компании ще разработват заедно иновативни проекти

С голям потенциал за сътрудничество между двете страни са високите технологии, модерно земеделие и земеделски системи, медицинско оборудване и др.

09:39 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Български и израелски компании ще разработват заедно иновативни проекти

България и Израел ще насърчават взаимно български и израелски компании, които да работят съвместно по иновативни проекти в приоритетни за двете страни области. За това са се договорили министърът на промишлеността, търговията и труда на Израел Бенямин Бен-Елиезер и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е на официално посещение в Израел.

В най-скоро време ще бъде подписано двустранно междуправителствено споразумение за подпомагане на бизнеса в сферата на проучването и развитието на иновативни продукти, се посочва в съобщението на икономическото министерство.

Сред сферите с голям потенциал за сътрудничество между двете страни са високите технологии и услуги, модерно земеделие и земеделски системи, медицинско оборудване, фармацевтични и биотехнологични продукти, информационни технологии, системи за сигурност, инфраструктура и др.

Инвестиционните възможности в страната ни са били представени на българо-израелски бизнес форум, по време на който 20 български фирми и повече от 50 представители на израелския бизнес са обсъждали възможностите за партньорство с цел насърчаване на израелските инвестиции в България и разширяване на участието на български фирми на израелския пазар.

Трайков се e срещнал и с министъра на инфраструктурата на Изрел Узи Ландау и с икономическия съветник на премиера Бенямин Нетаняху - Ори Йогев. Ландау е представил израелската програма за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива чрез замяна на минералните горива с алтернативни. Приоритетни в нея са електромобилите, производството на биогорива и ефективното използване на водните ресурси. Израелският министър е поставил въпроса за възможностите България да доставя на Израел сладка вода с танкери, с което да бъде обогатено портфолиото от познатите на израелския пазар минерални води.

От своя страна Ори Йогев е обсъдил с Трайков идеи от израелския антикризисен план като свиване на разходите, които са непродуктивни, и стимулиране на тези, които създават стойност и носят растеж, в комбинация с решителни реформи с цел спечелване на доверието на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още