IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 април

08:06 | 28.04.10 г.
Преглед на печата за 28 април

Хотелиери сами ще си решават екопроблемите
в. Сега

Държавата няма намерение да помогне за екопроблемите на "Златни пясъци". Това се разбра от изявление на министър Нона Караджова вчера. Курортът от години се мъчи чрез държавата и общината да изгради нова пречиствателна станция, а и сегашният колектор се нуждае от ремонт. "Това е корпоративна отговорност. Когато на "Златни пясъци", "Слънчев бряг" и други курорти се построиха огромни хотели, никой не помисли за инфраструктурата", заяви Караджова. Пари за пречистване на водите нямало нито в бюджета, нито в ПУДООС, заяви екоминистърът.

МВР вече печата обещаните 12 хил. паспорта на ден
в. Сега

МВР вече издава по 12 000 лични карти и паспорта дневно, съобщиха от ведомството пред "Сега". Преди две седмици вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че е получил гаранция от фирмата изпълнител "Сименс - България" да бъде достигнато това ниво, за да се навакса изоставането, натрупано в началото на месеца. Хаосът настъпи след няколко срива в новата система, заради които на ден се изработваха с 4000 документа по-малко от първоначално заложените 7000.

Само стари обекти ще довършва София тази година
в. Сега

В строителната програма на София за тази година няма нито един нов обект. Улиците, мостовете, кръстовищата и колекторите, които общината ще ремонтира или изгражда тази година, са вече започнати през 2009 или 2008 г. Строителната програма трябва да бъде гласувана на заседанието на общинския съвет този четвъртък. В нея не са включени 21 детски градини и две училища, които трябва да бъдат построени до края на годината. Капиталовата програма на общината за т.г. е близо 570 млн. лв., като от тях почти 285 млн. лв. са от общинския бюджет, а останалите средства идват от европейски оперативни програми и общинския приватизационен фонд. Основните обекти са метрото и заводът за боклук.

Трима плащат над 1 млн. за данъци
в. Стандарт

Милионерите се множат въпреки кризата. До 15 април трима заможни българи вече са обявили доходи над 10 млн. лв. само за изминалата година, научи "Стандарт". Те трябва да довнесат в държавната хазна по над 1 млн. лв. за данък върху доходите. За същия период на миналата година данъци за довнасяне над 1 млн. лв. е обявил само един милионер. Оказва се, че въпреки кризата богатството се множи. Трима българи само за година са прибавили към личните си банкови сметки по над 10 млн. лв. Тези доходи може да не са изкарани само чрез труда им за една година, а може да са от продажба на дялове от фирми или на цели предприятия, коментираха данъчни експерти.

ДАНС следи и борсата
в. Стандарт

ДАНС ще подпомага Комисията за финансов надзор при контролирането на финансовите пазари и техните участници. Това предвиждат изменения в Закона за КФН, предложени от Стоян Мавродиев от ГЕРБ и група народни представители. Така ДАНС ще дава специализирана информация на КФН за застрахователи и участници на борсата. Освен това комисията ще засили сътрудничеството си с КЗК, МВР и чуждестранните финансови регулатори. Публично да бъдат обявени истинските собственици на по-големи дялове в застрахователни компании, пенсионни фондове и инвестиционни дружества, както и тяхната репутация, предвиждат още промените. Сред основните мотиви за предложението е липсата на информираност на хората кой всъщност е начело на дадено дружество и управлява парите им.

Продават хотел край Пловдив за дългове
в. Стандарт

Продават прочутия комплекс "Замъкът Орфей" край Пловдив заради дългове на собственика му - строителния предприемач Стоян Анастасов. Той има борчове към клиенти, на които трябвало да строи апартаменти, както и към две банки. Комплексът е оценен на 1,520 млн. лв. Но както е съдебната практика, търът стартира с цена 75% от оценката му, или 1,140 млн. лв. Отначало изпълнителното дело срещу Анастасов бе заведено от частно лице, но към него се присъединиха и други, каза частният съдебен изпълнител Величко Апостолов. Дълговете на Анастасов са над цената на Замъка. Само към една банка той дължи 500 000 евро.

Излизаме в отпуск по график на работодателя
в. Новинар

Работодателите ще изготвят график как работниците им да използват натрупаните платени отпуски. Това заяви експертът от социалното министерство Емил Мирославов. Това е един от вариантите, които кабинетът обмисля, за да се справи с големия брой неизползвани почивни дни. Преди месеци премиерът Бойко Борисов обяви, че неизползваните отпуски на държавните служители са голям проблем за правителството, тъй като при освобождаването им държавата трябва да им плати огромни обезщетения. Мирославов добави, че графиците ще се изготвят в съгласие с работниците и синдикатите.

Държавата ще финансира и частните училища
в. Дневник

Частните училища и детски градини ще получават същата държавна субсидия като държавните. Това ще бъде заложено в новия закон за училищното образование, написан от просветното министерство. Работният му вариант беше обсъден вчера с родителски и други организации.

В момента стандартът за издръжката на един ученик е 1300 лв. годишно, които държавата плаща на училищата. Между 10 млн. и 12 млн. лв. ще бъдат заделени от бюджета, за да могат частните училища също да получат субсидия, заяви образователният министър Сергей Игнатов.

Новата стратегия за съдебна реформа: Задължителна проверка на имотите на магистратите
в. Дневник

Всички магистрати на ръководни позиции, върховните съдии и прокурори и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) при избора им да минават през проверка на имущественото състояние. Това предвижда стратегията за съдебна реформа на Министерството на правосъдието, в която се обяснява, че това би било гаранция за необвързаност и независимост.

Според документа задълбочената ревизия на имотите на висшите магистрати след това трябва да се разпростре до всеки кандидат за повишение или назначение в системата. В стратегията няма заложени срокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още