IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕТ осигурило 2,2 млн. лв. за представянето ни на ЕКСПО 2010 в Шанхай

Световното изложение ще се проведе в периода 1 май - 31 октомври

17:36 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
МИЕТ осигурило 2,2 млн. лв. за представянето ни на ЕКСПО 2010 в Шанхай

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е осигурило над 2,2 млн. лв. за представянето на България в ЕКСПО 2010 в Шанхай, съобщиха от министерството.

Организацията на националното участие, включително изграждането на националния павилион за изложението, е възложена на „Международен панаир Пловдив“ АД.

Световното изложение ще се проведе в периода 1 май - 31 октомври. Темата му е „По-добър град, по-добър живот“. Очаква се в Шанхай да се представят повече от 200 участници - както отделни държави, така и международни организации и водещи компании от различни икономически сектори.

Темата на българското национално участие е „Град със споделено наследство“. Страната ни се представя с щанд, разположен на 324 кв. м. Водеща в концепцията е срещата на времената в културното пространство на българския град, се посочва в съобщението.

За представянето на страната ни са отпуснати 2,23 млн. лв., от които 1,32 млн. лв. - от бюджета на МИЕТ, и 910 хил. лв. - допълнителна финансова помощ от китайска страна. Поради финансовата криза това е максимално възможният ресурс, който може да бъде осигурен от държавата, подчертават от ведомството.

Първоначално планираната сума за организиране на българското участие на ЕКСПО 2010 е била определена на 4,685 млн. лв. През есента на 2009 г. от МИЕТ са се обърнали към Министерството на финансите за допълнително финансиране, което не е било отпуснато. Усилията на МИЕТ за успешно организиране на участието на страната ни в изложението обаче не са били прекратени и през октомври миналата година МИЕТ е инициирало среща с ръководството на панаира, за да се намерят начини за ефективно представяне на страната в рамките на наличния финансов ресурс.

За да гарантира ефективното изразходване на наличните средства, министерството е поискало от панаира подробен финансов план на необходимите дейности с финансова обосновка, но такъв не е представен в МИЕТ до днес.

През февруари ведомството е поискало от пловдивския панаир и подробен отчет за изразходваните към момента средства и необходимите разходи по предстоящите дейности, но той не е предоставен.

Последното участие на България в ЕКСПО е било през 2008 г. в испанския град Сарагоса, като отпуснатите тогава средства от държавния бюджет са били в размер на 3,028 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още