IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първомайски митинг срещу антикризисната политика на правителството

Левицата иска анализ на извършени в миналото приватизационни сделки

16:21 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първомайски митинг срещу антикризисната политика на правителството

БСП организира протестен митинг на 1 май в София заради антикризисната политика на правителството. Това съобщи председателят на партията Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Станишев посочи, че днес изтича срокът на антикризисният план на правителството, приет през октомври, и мерките в него вече е трябвало да дадат резултат. По думите му вместо това кризата се задълбочава, превръща се в тежка социална криза, заради нарастващата безработица, и във фискална криза, защото планираните приходи не се реализират.

Новият антикризисен план на правителството е грубо счетоводство, без заложени политики, коментира секретарят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА. Тя прогнозира, че критичният трипроцентов дефицит в бюджета ще бъде преминат още през лятото. Мярката за орязване на отпуските е грешна, представлява посегателство върху социални права без очакван финансов резултат, посочи Нинова.

Сергей Станишев съобщи, че ПГ на „Коалиция за България“ ще внесе проекторешение да бъде направен анализ и на сделките за приватизация на 19 ключови предприятия за икономиката на страната. Сред тях са "Кремиковци", "Нефтохим", "Химко"-Враца, Булбанк, ОББ, Стопанска банка, БТК, "Балканкар"-Пловдив, "Златни пясъци", "Слънчев бряг", Авиокомпания "Балкан", Пощенска банка, електроразпределителните предприятия, циментовите заводи, фармацевтичната индустрия, "Стомана"-Перник, "Агрополихим"-Девня.

От левицата очакват проекторешението да бъде подкрепено от ПГ на ГЕРБ и на „Атака“. Станишев припомни, че „Коалиция за България“ е подкрепила инициативата на мнозинството министърът на финансите да направи анализ на сделката от времето на управлението на НДСВ и ДПС с външния дълг на България и въздействието й върху бюджета и фискалния резерв. Той призова да се изясни миналото „в неговата цялост, а не избирателно“.

В отговор на въпрос защо сделката за Пловдивския панаир не е в този списък, Станишев каза, че няма нищо против да бъдат включени и други сделки. Голямата приватизация е осъществена в периода 1997-2005 г. и тогава по оценки на икономисти са приватизирани активи за около 30 милиарда лева, а постъпленията в бюджета са десет пъти по-малко, коментира той.

По повод на информацията в медиите за подписка за свикване на извънреден конгрес на БСП за смяна на лидера, Станишев коментира, че това е „интрига, която е доста измислена“. Този въпрос винаги може да бъде поставен на заседание на Националния съвет на партията и на редовното заседание на конгреса, планирано за октомври, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още