IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ако ЕРП-тата не влязат в час, ще ги сменим

По думите на премиера инвеститори като Е.ОН, "когато дойдат в България, започват да правят каквото си искат"

14:50 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борисов: Ако ЕРП-тата не влязат в час, ще ги сменим

Ако трите енергоразпределителните предприятия (ЕРП) „не влязат в час", ще ги сменим. Това заяви днес при посещението си в Девня министър-председателят Бойко Борисов, който откри новия котел на ТЕЦ Девен, собственост на „Солвей Соди".

По думите на премиера има сериозни разлики в поведението на инвеститорите в страната, затова такива като „Солвей Соди", "които влагат милиони, разкриват работни места и се грижат за екологията, ще ги толерираме".

А другият тип инвеститори, сред които и „Е.ОН България", трябва да разберат, че потребителят, т.е. българинът е техният данъкоплатец и им формира печалбите, подчерта Борисов, цитиран от БТА. Той посочи, че тези фирми не правят безобразия в техните държави, но когато дойдат в България, започват да правят каквото си искат, „но няма да позволя това“.

Бойко Борисов припомни, че в момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проверява дейността на ЕРП-та – Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ. Той коментира, че „приватизацията е направена така, че държавата няма право на глас и сега управителните съвети правят каквото си искат“.

Преди няколко дни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че държавата може да получи като дивидент от трите електроразпределителни предприятия съвсем малка сума за 2009 година, като дори най-оптимистичните прогнози са за 10 млн. лв.

На въпрос на Investor.bg за очакваните дивиденти от трите дружества министърът посочи, че след общото събрание на Е.ОН е взето решение да бъде разпределена като дивидент 25% от печалбата на дружеството за 2009 година. Тя се равнява на около 20 млн. лв., така че за разпределение на дивидент се падат около 5 млн. лв. Това означава, че съобразно дела си от 33%, държавата ще получи едва малко над 1,6 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още