IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите на протест при приемане на промените за отпуски и болнични

Очаква се промените да бъдат гласувани утре на заседание на МС

12:12 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикатите на протест при приемане на промените за отпуски и болнични

Синдикатите ще протестират, ако бъдат приети промените за ползването на платените годишни отпуски и краткосрочните болнични във вариантите, които предлага правителството. Това се посочва в позиция на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Те предвиждат да алармират международната общност - Европейската конфедерация на профсъюзите, Европейската комисия, Международната организация на труда и Съвета на Европа, както и да призоват президента да упражни правото си на вето върху съответните разпоредби.

Според предвидените от правителството промени, работещите с натрупани отпуски, трябва да ги използват до края на 2010 г., но в условия на искане и даване на разрешение от работодателя или органа на назначаване, а не само чрез уведомление.

Вместо обезщетения за пълния размер неизползвани отпуски, се дава възможност да се получи обезщетение, но само до 10 дни от натрупаните и неползвани отпуски.

Предложението на правителството за промените в болничните предвиждат третият ден от болничните да не се плаща, а първият и вторият да се плащат от работодателя - съответно 100% и 60%.

Очаква се промените да бъдат гласувани утре на заседание на МС. Предвижда се и заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още