IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третият ден от болничните няма да се плаща

Това е поредната идея за промяна в Кодекса за социално осигуряване, която се предвижда да бъде приета в сряда

10:04 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Третият ден от болничните няма да се плаща

Работникът няма да получава пари за третия ден от болничните, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които предстои да бъдат гласувани утре на заседание на Министерски съвет. Това съобщиха експерти в Министерството на труда и социалната политика, цитирани от БТА.

Предложението предвижда също първите два дни от болничния да се поемат от работодателя, като първият се поема сто процента от средното брутно трудово възнаграждение, а вторият - 60%. От четвъртия ден плащането ще поема Националният осигурителен институт.

Това е поредният вариант за широко обсъжданите болнични в последните седмици, като предишната идея предвиждаше работодателят да плаща първите три дни от временната нетрудоспособност, но в размер на 50% от възнаграждението.

Новата схема, ако бъде приета, ще важи до края на тази година.

Мотивите са увеличените със 160 хил. на болничните за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период миналата година, което може би е свързано с евентуални злоупотреби.

Последното внесено предложение за неизползваните платени годишни отпуски е те да се използват до края на тази година. Предвидена е възможност само десет дни да се прехвърлят за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 27.04.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още