IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкция за имитация на таксиметрова компания

В края на 2008 г. Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от 50 хил. лв. на ОК Супершанс за имитация на О’КЕЙ Супертранс

11:13 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди санкция за имитация на таксиметрова компания

Върховният административен съд в 5-членен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от ноември 2008 г., с което на софийската компания за таксиметрови услуги „ОК Супершанс“ ЕООД е наложена глоба от 50 хил. лв. и е постановено прекратяване на нарушението, съобщиха от комисията.

Решението на ВАС е окончателно.

Производството на комисията беше образувано по молба на „О’КЕЙ Супертранс” АД, което също предлага таксиметрови услуги на територията на София. Проучването на КЗК показа, че от „ОК Супершанс” са избрали рекламно лого, което е напълно идентично с логото на „О’КЕЙ Супертранс”, еднакви са използваните цветове, начинът на изписване и разположението. Освен това наименованията на двете дружества са изключително близки по звучене.

В решението на КЗК се посочваше, че така „ОК Супершанс” създава реална опасност от увреждане интересите на конкурентната фирма и въвежда в заблуждение потребителите.

В своето решение съдът потвърждава изводите на комисията за наличие на имитация и заключава, че е налице противоправно действие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика.

КЗК наложи в края на 2008 г. поредица от глоби на няколко софийски компании за таксиметрови услуги за имитации „О’КЕЙ Супертранс”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още