IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 април

08:08 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 април

Вицепремиерът Дянков готви финансов мегаинспекторат
в. Сега

Финансов мегаинспекторат се готви да създаде вицепремиерът Симеон Дянков, става ясно от предложените от него промени в Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Идеята е в новото звено да се влеят сегашните инспекторати в митниците и в Националната агенция за приходите. "Целта е независимост и безпристрастност в проверките", пише в мотивите си Дянков.

През последната година се разбра, че инспекторатът на НАП например не работи добре и бившата му шефка Биляна Грозданова беше сменена. Шефът на инспектората на митниците Спас Шопов пък бе разкритикуван през миналата седмица от бившия началник на агенцията Емил Димитров-Ревизоро заради конфликт на интереси. От обясненията на митничар №1 Ваньо Танов обаче се разбра, че конфликтът е отпреди 6-7 години, че е недоказуем и че срещу Шопов няма данни за нарушения.

Управляващите замислят сливането на БНТ и БНР
в. Сега

ГЕРБ обмисля възможността за сливане на БНТ и БНР под общо ръководство, за да се съкратят разходите. Това съобщи за "Сега" член на ръководството на управляващата партия. Идеята все още не е обсъждана в парламентарната група, но проверка на вестника показа, че депутатите са запознати с нея.

"Общо взето съм "за", ако идеята е работеща на практика и икономически изгодна", коментира Любомила Станиславова от ГЕРБ. Тя дори предположи, че е възможно двете държавни медии да се помещават в една сграда. "По оценки на експерти базата в БНТ е добра и би могла да поеме нуждите на националното радио", поясни депутатката. Но сливането в никакъв случай не би трябвало да стане за сметка на качеството на програмата. Колежката й от медийната комисия Йоана Кирова изрази личното си мнение, че е хубаво все пак БНТ и БНР да запазят известна самостоятелност, дори и да са под една шапка.

Боклукът в София се извозва по-рядко
в. Дневник

Съдовете за отпадъци в София тази година се събират по-рядко в сравнение с миналата. "Кратността на битовото сметосъбиране е сериозно намалена с 15-20%", каза за "Дневник" зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Кофите ще се изхвърлят по-рядко, за да се спестят пари и общината да успее да се вмести в определения за чистене годишен бюджет от 76 млн. лв. "На места в града може да се усеща, че по-рядко събираме боклука, но трябва да се вместим в бюджета", коментира Бояджийска. Причината е, че почистващите дружества всяка година претендират за по-високи цени, а парите на общината са едни и същи.

Над половината минерални извори стават общински
в. Новинар

Над половината от минералните извори, собственост на държавата, които в момента не се експлоатират, ще бъдат прехвърлени на общините, съобщи шефът на дирекция "Води" в екоминистерството Асен Личев. Държавата ще отдава на общините находища на минерална вода за ползване за 25 години. Централизираният модел на управление е неефикасен, в момента тези води изтичат, без да се използват, коментира и екоминистърът Нона Караджова. По думите й в момента само 40% от минералните води се усвояват. Междувременно заместничката й Евдокия Манева съобщи, че всички предприятия у нас, които са получили квоти за 2009 г., могат да изтъргуват 6 млн. тона въглероден диоксид. Цената му в момента е до 14 евро на тон. Очаква се предприятията да влеят в бизнеса около 80 млн. евро.

Горят с почивки заради паспортите
в. Стандарт

Хората масово отказват почивки зад граница заради забавянето на новите паспорти, алармираха туроператори. Средно по 8 човека на ден анулират резервации за екскурзии до Гърция и Турция. Причината е, че заради срив в системата през първата седмица за експресни поръчки новите документи невинаги са готови в предварително обявения срок.

Светкавична поръчка за лична карта е за 8 часа, бързата е за три дни, а обикновената става за месец. Заради огромния наплив от желаещи за нова лична карта и шофьорска книжка обаче документите невинаги са готови в деня, за който са обявени. За това доста хора, които още преди 2-3 месеца са се записали за почивка, отказват резервацията си и си искат обратно предварително внесените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още