IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 април

08:48 | 24.04.10 г.
Преглед на печата за 24 април

Въвежда се таван на таксиметровите тарифи
в. Дневник

Законови разпоредби предвиждат таван на таксиметровите тарифи, съобщи Би Ти Ви.

Според проекта ще бъде въведен таван на тарифите на такситата, какъвто има в редица европейски страни. В България максималната цена ще се определя от всяка отделна община.

"Прието е, че средната тарифа е един лев, ние слагаме горна граница 2 лева. Минималната цена регулира пазара", обясни Анастас Тодоров - заместник-директор на Автомобилната администрация.

Министър Младенов лично ще решава проблема с визите за руски туристи
в. Сега

Министърът на външните работи Николай Младенов лично ще се заеме с проблемите при издаването на визи за руските туристи. В понеделник той ще участва в специална среща с български и руски туроператори, с които ще се търси изход от ситуацията. От началото на седмицата таксата за обработка на документи при кандидатстване за виза се повиши от 12 на 20 евро. Това стана, след като издаването на български визи отново бе поето от посредническата фирма VFS. Според новите правила руските граждани вече не могат да подават заявления за български визи онлайн.

Руските туроператори бяха изненадани от новите условия и реагираха остро. Генералният директор на "Солвекс" прогнозира вчера пред специализираното издание "Турпром", че ще има голям спад на руски туристи през летния сезон заради по-скъпото и сложно издаване на визи.

Белгиец въстана срещу монопол на Ковачки
в. Стандарт

Белгийски бизнесмен поведе битка срещу монопола на мина на Христо Ковачки. Шефът на "Рекоул" АД Филип Уотле призова посланика на кралство Белгия Марк Мишкелсън да помогне на малките рудници да се преборят с "Мини открит въгледобив". Предприемачът, който от 2002 г. вади въглища на концесия в местността Гладно поле край Перник, твърди, че не се допуска до доставките за ТЕЦ "Република", защото се толерира минното дружество на Ковачки. В същото време "Мини открит въгледобив" иска 140 лева за тон условно гориво, докато от "Рекоул" го предлагат само за 90 лева. Освен до белгийския посланик писмото за помощ е изпратено и до министерството на икономиката, енергетиката и туризма и до МВР. В него Уотле посочва, че се нанасят вреди на малките мини в района. Предстои сключване на договор за цяла година или за доставка на 240 хил. тона въглища.

Американци и британци напират за бг гражданство
в. Новинар

След години наред, в които българи масово кандидатстваха за зелена карта, с която да емигрират в САЩ, има кандидати за българско гражданство от Америка. Това разказа в интервю за агенция Фокус министърът, който отговаря за българите в чужбина, Божидар Димитров.

По думите му тенденцията се дължи на натиск от страна на съпругите българки. Американците споделяли: "Жена ми каза, че трябва да получа българско гражданство", разказа Димитров. Даже петима от тях вече получили такова. Освен за американци България се оказала привлекателна и за британци. В страната ни вече трайно са се заселили 7000 англичани.

Акция "Перачите" за хотелиери в курортите
в. Новинар

Следващата акция на МВР ще се казва "Перачите", съобщи вчера главният секретар на МВР Калин Георгиев, който беше шеф на регионалната дирекция на полицията в Смолян. Той е разпоредил да се започне пълна проверка на построените през последните години хотели в Пампорово и най-вероятно проверката няма да се ограничи само в този курорт.

Акцията има за цел да бъдат проверени всички обекти в региона, както за средствата, с които са построени, така и за разрешителните за строеж и как са издавани.

Университетите може да намалеят и до под 40
в. Дневник

Броят на университетите ще бъде намален от сегашните 51 на може би под 40. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на образованието Сергей Игнатов. Той отговори на въпрос на депутата от ДПС Лютви Местан за това по какви критерии ще става закриването на висшите училища и как е определена бройката от 40, които ще останат.
Министърът уточни, че числото 40 е изчисление на медиите, които така са тълкували негови думи, че десетина университета трябва да бъдат закрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още