IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор със сертификат ще се става при вложение за 10 млн. лв.

Сертифицираните инвеститори ще придобиват собственост върху общински или държавни имоти без търг или конкурс

13:43 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститор със сертификат ще се става при вложение за 10 млн. лв.

До три пъти се намаляват досегашните прагове за издаване на сертификат за клас „А“ и клас „Б“ инвестиции. Това предвиждат предложенията за промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В общия случай праговете за клас „А“ стават 20 млн. лв., за клас „Б“ - 10 млн. лв.

Министърът съобщи, че промените в правилника ще се обсъдят с бизнеса, академичната общност, общините и областите, като до десет дни започва съгласувателната процедура.

За издаване на сертификат за клас инвестиция се въвежда критерий за заетост, а не само за размер на инвестициите. При големи обекти с национално или регионално значение ще се допускат и по-гъвкави критерии за заетост, каза министърът.

Промените предвиждат също и право на придобиване на собственост върху общински или държавни имоти без търг или конкурс, на цени, по-ниски от пазарните, по данъчна оценка и без заплащане на държавни такси, при промяна на предназначението на земята, от общини, области, академични организации и инвеститори за приоритетни проекти.

В началото на седмицата стана ясно, че новият шеф на агенцията за инвестиции ще е Борислав Стефанов, който заменя на поста Стоян Сталев. Последният подаде оставка по лични причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още