IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният вариант за болничните по-лош от предишните два

И днес не се стигна до съгласие по въпроса, няма консенсус и за използването на стар платен годишен отпуск

15:30 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Последният вариант за болничните по-лош от предишните два

При приемането на последния предложен вариант за изплащане на болнични, при който работодателите плащат 50% от възнаграждението на работниците през първите три дни от временната им нетрудоспособност, загубата за работниците ще е допълнително със 7 на сто в сравнение с предложените първоначално два варианта.

Това коментира пред журналисти вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Новият вариант стана известен след Надзорен съвет на НОИ вчера.

Първите два варианта предвиждаха два от първите три дни болнични да се плащат от работодателя в размер 80 на сто от трудовото възнаграждение, а един да е неплатен - за сметка на работника.

Разликата между двата варианта беше дали неплатеният ден да е първият от тридневния период или последният.

По думите на Манолов на днешното заседание на НСТС не е постигнато крайно съгласие по въпросите с болничните и използването на стар платен годишен отпуск. Обсъждането им ще продължи утре сутринта в комисията по трудово законодателство към НСТС.

Манолов отново напомни позицията на синдикатите, че доходът на работниците не трябва да бъде намаляван при ползването на болнични. „При 10% разбойници, ние квалифицираме всички като такива“, коментира той.

Запитан дали смята, че на следващото си заседание Министерският съвет ще приеме последното предложение - за плащане на 50 на сто от възнаграждението за първите три дни на болничния, Манолов каза, че му се иска да не е така, но не е оптимистично настроен.

Оттласнахме се от „мъртвата точка“ по отношение на натрупания платен годишен отпуск, всички се съгласихме, че използването му не може да стане до края на тази година и очевидно срокът ще трябва да бъде удължен, коментира вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“.

Според него очертаваща се възможност е удължаване на срока с една година, но трябва да бъде направен анализ. Като добър вариант той определи обсъжданото ограничение да не могат да се прехвърлят повече от 10 дни от платения годишен отпуск за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още