IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите върху туризма – по-малки от очакваното

Разминаваният между очаквания ефект от кризата и действителността се дължат на променената структура на записванията, смята Трайчо Трайков

14:10 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щетите върху туризма – по-малки от очакваното

Българският туризъм - и летният, и зимният, не са пострадали толкова от кризата, колкото са били предварителните очаквания. Това мнение изрази пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Зимният сезон, както и летният на миналата година, въобще не бяха толкова негативно ударени, толкова пострадали, колкото се очакваше предварително, и една от причините за това е, че се промени структурата на записванията и вече е по-трудно да се правят предварителни прогнози“, коментира министърът, цитиран от БТА.

„Докато по-рано основните записвания ставаха, за да се ползват намаленията за ранно записване от големите пазари, сега е обратното: чака се последния момент, за да се вземат намаленията от офертите. И затова в последния момент нещата винаги изглеждаха по-добре, отколкото се очакваше предварително.“

Освен това според Трайков много са се развили пазарите от съседните ни страни. Това се отнася за всички, но основно за румънските и гръцките туристи, при които увеличението е в трицифрени числа, уточни той. Като пример Трайков посочи, че през декември в Банско е имало точно два пъти повече гръцки туристи, отколкото предходната година.

Попитан за данните, които се събираха по време на стачката на гръцките фермери за щетите, понесени от хотелиери в Банско и останалите български курорти и за очакваните от тях евентуални обезщетения, министър Трайков отговори, че тези данни са предоставени на външно министерство. То, от своя страна, е предприело процедура в Брюксел.

„Там засега не се е стигнало до края на процедурата и това ще бъде прецедент, ако стане, защото за първи път се прави“, каза министърът. „Но ние смятахме, че трябва да го направим - не защото искаме да се правим на лоши, а защото за нас това е начин да намалим шанса това да се повтори в бъдеще“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още