IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 април

07:49 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 април

Кабинетът и работодателите се разбраха: Първите 3 дни болнични ще се плащат наполовина
в. Дневник

Първите три дни от болничните ще се плащат изцяло от работодателите, но в 50% от размера на заплатата. От четвъртия нататък Националният осигурителен институт (НОИ) ще плаща по 80% от осигурителния доход за последните 6 месеца. Това е последното предложение на правителството за промяна в режима на обезщетенията, което вчера бе подкрепено от представителите на работодателите в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщи пред "Дневник" зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

В момента първият ден от болничния се плаща от работодателя 100% от заплатата, а от втория ден НОИ покрива 80 на сто от осигурителния доход.

Проверяват съдиите за Панаира
в. Стандарт

Тримата съдии, вписали в Търговския регистър двете увеличения на капитала на Международен панаир - Пловдив, ще бъдат проверени по предложение на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Точно с тези две решения държавният дял бе стопен под 50%, а бизнесменът Георги Гергов взе мажоритарен дял в Панаира. Цацаров уточни, че проверката няма отношение към опитите на правителството да преструктурира капитала на Панаира, с което държавата да си върне управлението на изложението.

Община си начисли 410 000 лв. за попълване на формуляр
в. Сега

Скандално висока цена от 410 000 лв. си е начислила община само за това, че е попълнила формуляр за кандидатстване по оперативна програма "Околна среда". Това съобщи вчера пред депутатите от комисията по европейските въпроси зам.-министърът на екологията Ивелина Василева. Тези пари са част от разходите, които общините твърдят, че са направили, и те трябва да бъдат платени от европейските данъкоплатци. Василева докладва, че има огромна разлика между цените, които си начисляват отделни общини за същата задача, и тя варира от 20 000 до 410 000 лв.

Перник си брани парното от Ковачки
в. Стандарт

Държавата да гарантира парното на Перник, поиска вчера градският парламент. Съветниците от всички политически партии одобриха декларация до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и до главния прокурор Борис Велчев. В нея старейшините настояват кабинетът и ресорното министерство да спасят от затваряне местната "Топлофикация". Ако ТЕЦ "Република" спре, градът ще бъде парализиран. Обществените сгради, забавачките, болниците и панелките не са пригодени към друг вид отопление. Настоява се и за разследване на виновниците, довели до задлъжнялост държавната фирма.

Съкращават сроковете за ТЕЛК
в. Новинар

Сроковете за получаване на решения по ТЕЛК ще бъдат съкратени. Това ще е възможно след приета от кабинета наредба за медицинската експертиза на работоспособността. С нея ще бъдат улеснени и административните процедури при получаване на медицинска експертиза от териториалните и националната експертни лекарски комисии.

Очаква се скъсяването на сроковете да стане и чрез пренасочване на част от пациентите към новите Детски експертни лекарски комисии (ДЕЛК) към многопрофилните болници в София и в областните градове. С решенията на ТЕЛК се определя медицинската диагноза, процентът загубена работоспособност, видът на увреждането, необходимостта от трудоустрояване и се регламентира правото на социални помощи, пенсии за инвалидност, ползване на придружители, автомобил и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още