IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАЕЗ и Лев Инс ще извършват дейност и в други страни от ЕС

Българската агенция за експортно застраховане ще може да извършва дейност в целия Европейски съюз, а Лев Инс във Франция и Италия

15:38 | 21.04.10 г.
БАЕЗ и Лев Инс ще извършват дейност и в други страни от ЕС

Комисията за финансов надзор (КФН) е приела уведомление на Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) ЕАД, че възнамерява да извършва дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги на територията на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Полша, Румъния, Нидерландия, Гърция, Португалия, Белгия, Чехия, Унгария, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Словения, Естония, Кипър, Люксембург, Малта, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

КФН е приела и уведомление на ЗК Лев Инс АД, че възнамерява да извършва дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги на територията на Франция и Италия.

Регулаторният орган е приел на първо четене проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 30 от 19.07.2006 г. за изискванията към счетоводството, формата и съдържанието на финансовите отчети, справките, докладите и приложенията на застрахователите, презастрахователите и на здравноосигурителните дружества.

С предлаганите промени в наредбата се цели въвеждане на допълнителни превантивни антикризисни мерки чрез изчисляването и отчитането на границата на платежоспособност и собствените средства на тримесечна база и унифицирано отчитане на върнатите премии и отписаните вземания. Ще се постигане по-високо ниво на унификация в отчетите, изготвяни за надзорни цели.

Проектът на наредбата ще бъде публикуван на електронната страница на КФН и ще бъде изпратен за съгласуване на Асоциацията на българските застрахователи, на Асоциацията на лицензираните дружества по доброволно здравно осигуряване и на Института на дипломираните счетоводители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още