IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отменят двойните такси за спешни визи

Изменението ще влезе в сила от 1 януари 2011 г.

12:53 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отменят двойните такси за спешни визи

Правителството отмени двойния размер на таксите за визи, издавани от българските дипломатически и консулски представителства в чужбина, когато документите за това са подадени до три дни преди пътуването.

Промяната в Тарифа 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи, е съобразена с препоръките, направени при оценката на готовността за прилагане на шенгенските критерии в областта „Издаване на визи“, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Изключението остава само за случаите, предвидени в споразумения на ЕО с трети страни.

Изменението ще влезе в сила от 1 януари 2011 г. и ще гарантира спазването на изискването за привеждане на нормативната уредба в пълно съответствие с шенгенското законодателство към датата на присъединяване към „Шенген“.

Измененията целят и хармонизирането на националната правна уредба с останалите разпоредби, свързани с визовите такси в Регламент /ЕО/ 810/2009 за създаването на Визов кодекс на Общността, чрез въвеждането на намалена такса в размер на 35 евро за лица на възраст от 6 до 12 години, както и на допълнителна категория лица, за които се издават безплатни визи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още