IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкция за картел между хлебопроизводители

Секторните организации в София и Бургас се договаряли за цената на масовия хляб

12:41 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди санкция за картел между хлебопроизводители

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение от юли 2008 на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за налагане на санкции от общо 25 хил. лв. на хлебопроизводители и сладкари в София и Бургас.

Според КЗК секторните организации в двата града са се договаряли за цените си и други търговски услуги в нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Според съда в установеното нарушение не е участвала Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България“.

Проучването на регулаторния орган беше показало, че сдруженията играят активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната в поредица свои изявления в периода октомври 2002 – юли 2007 г.

В своето решение съдът е потвърдил установеното от КЗК, че на общи събрания, без да се определят конкретни стойности на цената на хляба, а косвено ФСХБ – София и РСХС – Бургас са работили в посока координиране поведението на техните членове по отношение цената на масовия хляб, както и формиране на ценовата политика на хлебопроизводителите в страната.

Според съда прякото или косвено определяне на цените на хляба е нарушение, което по своята цел предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията.

Поведението на посочените сдружения на хлебопроизводителите е в разрез с пазарните принципи, тъй като влияе върху цената на хляба и по този начин уврежда конкурентната среда на съответния пазар.

Решението на ВАС е окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още