IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жени Начева вече не е шефка на НЗОК*

След повдигнатите обвинения Начева е временно остранена от длъжността си, ще мисли дали да подаде оставка

14:37 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жени Начева вече не е шефка на НЗОК*

Софийският градски съд (СГС) временно отстрани директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева от длъжността й.

Самата Начева заяви, че първо ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ и едва тогава ще реши дали да подаде оставка. От вчера на обяд до сега Начева не е имала разговор с премиера, каза тя, цитирана от БТА. Тя очаква, че срещата с парламентарната група на ГЕРБ ще бъде по-късно днес или утре.

От вчера шефката на НЗОК е обвинена, че през първата половина на миналата година, в качеството си на финансов директор е превишила правата си и допуснала на болниците в Сливен да бъдат отпуснати 800 хил. лева повече.

Освен това обвинението твърди, че като директор на касата Начева разпоредила на столичната Здравна каса да бъдат отпуснати близо 840 хил. лева допълнително на болниците Токуда и ВМА.

Начева оглави здравната каса на 10 февруари тази година.

Междувременно от Сметната палата опровергаха твърдения от вчера на говорителя на главния прокурор Стелиана Кожухарова за това, че от три-четири години палатата не е правила одит на финансовите средства на НЗОК. Според изнесената информация имало само един извършен одит за миналата година за издръжката на касата.

„През периода 2005–2009 г. Сметната палата е извършила общо 15 одита на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в това число и одитите и заверките на годишните й финансови отчети“, съобщават днес от палатата.

Част от извършените одити през последните години са на дейността на Районната здравноосигурителна каса – гр. Плевен за периода от 1 януари 2005 г. до 30 юни 2009 г., одит на финансовото управление на касата за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2008 г., одит на дейността на НЗОК по контрола на разходите за болнична медицинска помощ за периода от началото до края на 2006 г., одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на НЗОК за цялата 2005 г.

От Сметната палата заявяват, че съгласно одитната програма за 2010 г. предстои да бъдат извършени одит и заверка на годишния финансов отчет на касата за 2009 г. и одит на отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2009 г.

*Актуализирано към 14:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още