IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гледат делото срещу бившия шеф на пътната агенция Веселин Георгиев

Като свидетели бяха разпитани министрите на финансите и на европейските въпроси от предишното правителство

12:22 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гледат делото срещу бившия шеф на пътната агенция Веселин Георгиев

Днес Софийски съд гледа делото срещу бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (тогава фонд) Веселин Георгиев. Обвинението беше повдигнато в края на 2008 г. Според прокуратурата Веселин Георгиев е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Обвинението твърди, че е нарушен Законът за обществените поръчки (ЗОП) и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения тогава от него фонд и фирмите „Биндер" АД, „Инмат" ООД, и Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви, които са ръководели посочените фирми. От това са настъпили значителни вредни последици за страната ни, смята прокуратурата.

В хода на делото като свидели бяха разпитани бившият министър на финансите (сега депутат) Пламен Орешарски и бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

Пламен Орешарски посочи пред съда, че в одитния доклад на KMPG за пътния фонд са се споменавали десетина съмнителни случая за конфликт на интереси, съобщи БТА.

По думите на Орешарски в доклада е имало посочени доста слабости и препоръки за подобряване на работата на пътния фонд. Орешарски казва още, че в няколко документа от Брюксел страната ни е била критикувана за това, че има слабости в системата за финансов контрол, както и че се споменават случаите на Веселин Георгиев и двамата служители на фонда Любомир Лилов и Иван Владимиров, срещу които в средата на 2008 г. започна дело с обвинение за корупция.

Предишният финансов министър заявява днес, че е имало проверка на инспектората, която е установила, че в случая с Веселин Георгиев има условия за потенциален конфликт на интереси, защото в УС на фирмата „Биндер", спечелила няколко конкурса на пътния фонд, е братът на Георгиев. Инспекцията е обхващала 8 договора, по които са платени милиони лева.

От своя страна, Гергана Паси като свидетел по делото срещу Веселин Георгиев казва днес, че след случая с Веселин Георгиев в пътната агенция, темата за конфликт на интереси е започнала да се появява във всеки доклад на ЕК. По думите на Паси, така се е зародила и идеята за закон за противодействие и разкриване на конфликта на интереси. „Недобре се гледаше на това, че в България нямаше добра система за финансов контрол“, допълва Гергана Паси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още