IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университети ще получават държавни субсидии според резултатите от 2011 г.

Предвижда се през май да започне преглед на научния потенциал на висшите учебни заведения в страната

13:39 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Университети ще получават държавни субсидии според резултатите от 2011 г.

Още в бюджета за 2011 г. ще бъде заложено държавното финансиране на университетите да се извършва по различен начин от досегашния. Това каза министърът на образованието и науката Сергей Игнатов по повод приемането на Закона за развитие на академичния състав.

Критериите за определяне на финансирането ще бъдат качеството и резултатите, обясни Игнатов. Той отбеляза, че в България има около 15 университета, които са гръбнакът на висшето образование, и следва да получат различна по размер субсидия, особено в областите, където са най-добри.

Освен намерението за различното финансиране на висшите учебни заведения, лансирано неотдавна, министърът има идея и за различно финансиране по определени специалности, например инженерните, съобщи БТА.

По думите на Игнатов, в зависимост от реализацията на студентите може да се съди и за нивото на самото учебно заведение.

Предвижда се през май да започне преглед на научния потенциал на висшите учебни заведения в страната, а в края на октомври да бъде готов пилотен проект за рейтингите на университетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още