IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 април

07:53 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 април

Хазната ще блокира пари на ведомства калпазани
в. Сега 

Държавни ведомства и общини, които сключват неизгодни или необезпечени договори или по друг начин нарушават финансовата дисциплина, ще бъдат наказвани с блокиране на сметки и спиране на бюджетни пари. Това гласи една от промените, подготвени от финансовото министерство, в 4 закона, касаещи финансовия одит и контрол.

Ако Сметната палата откаже да завери годишния финансов отчет на министерство, агенция или община, тя ще е длъжна да уведоми депутатите и МФ, за да вземат мерки. Според Закона за устройството на бюджета и сега финансовият министър има право да спира бюджетни субсидии и да блокира банкови сметки - "при констатирани нарушения на финансовата дисциплина", но това е неясна и неприлагана опция. С предлаганите промени се уточнява полето на строгите санкции - до тях ще се стига например, когато Сметната палата откаже да завери отчет на ведомство.

Скъп бензин заради спад в продажбите
в. Стандарт

Спад в продажбите на бензина вдига цената му, научи "Стандарт". Оборотът на колонките се е сринал с близо 1/3 спрямо миналата година. Причината е кризата, която удари бизнеса и доходите на хората. Потреблението на петрол, газ и еленергия е намаляло с 30%, съобщи премиерът Бойко Борисов още преди месец.

Вместо да изгубят печалбите си обаче, компаниите компенсират с по-високи цени, твърдят запознати с кухнята на петролния бранш. През февруари литър А 95 вървеше по около 1,90 лв. В момента цената му е 2,19 лв. При дизела скокът е още по-сериозен. Сега литърът се продава срещу 2,18 лв., докато преди два месеца цената му беше с около 35 стотинки по-малко. В същото време петролът е $85, докато преди две години при същите цени на горивата барелът вървеше по $120.

БДЖ и автобусните превозвачи печелят от блокираното небе
в. Дневник

Блокираното небе над Европа, което спря напълно и полетите над България за пет часа в неделя, увеличи сухоземния трафик от страната към Стария континент и обратно. Лицензираните превозвачи пуснаха допълнителни автобуси, а БДЖ напълни влаковете си до Белград и Букурещ. Социалните мрежи също се задействаха със съобщения за индивидуални трансфери с автомобили.

"Най-голямо напрежение беше създадено по дестинациите Лондон, Париж и Брюксел", каза пред "Дневник" Ивайло Константинов, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. Досега членовете на браншовата структура са организирали 15 допълнителни автобуса, цената на билетите е без промяна - 220 лв. до Лондон и 200 лв. до Париж по данни на превозвачите. От "Юнион Ивкони" са смятали да увеличат цените на билетите си от понеделник заради поскъпването на горивата, но са се отказали, за да не се изтълкува погрешно.

МВР се опитва да контролира интернет форумите
в. Сега

Зачестяват исканията от разследващи полицаи, следователи и вещи лица към електронни издания с настояване да предоставят информация за автора на даден коментар, научи "Сега". Иска се IP адрес, user agent и други данни, които да послужат за установяване на самоличността на автора. В някои редакции получавали по 5 такива запитвания на седмица, при това те понякога се дублирали от няколко полицейски дирекции в страната, докато се установи от кой град е съответното IP.

При това става дума за питания по образувани дела, но без да има съдебно разрешение за търсената информация. Обикновено интересът бил към "глупави" или недобронамерени коментари по адрес на политици или министри, споменати в журналистическите материали. По информация на "Сега" се проявява интерес и към авторите на коментари под публикации в блоговете. Обикновено той се изразявал в телефонни обаждания на служители в регионалните структури на ГДБОП или от някой експерт, назначен по гражданско дело за клевета. От МВР обаче твърдят, че няма такава практика за установяване на IP адреси. "Може да се случи такова нещо само когато става въпрос за нещо сериозно като отвличане или убийство, но само след съдебна заповед", коментираха от министерството.

Реформата в БАН тръгна с масови назначeния
в. Дневник

Реформата в Българската академия на науките (БАН) започва с назначаването на нови хора. Докато министерства и държавни институции съкращават щатни бройки, защото няма средства за издръжката им, в БАН вече са назначени над 100 нови учени, научи "Дневник". Намеренията са щатът на академията да остане непроменен - около 8 хил. души.

Глад за митничари
в. Стандарт

Настана глад за митничари. Обява за набиране на служители е пуснала митницата в Лом, научи "Стандарт". Търсят се кандидати да работят като специалист-контрольор за граничните пунктове във Видин, Връшка чука и Брегово. От бъдещите държавни служители се изисква да имат висше образование, да владеят добре чужд език и да могат да работят в динамична среда и в екип. Мераклиите за митничари ще бъдат пресявани на два пъти - по документи и чрез препитване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още