IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дянков: Все пак може да кандидатстваме за ERM-II тази година

До няколко дни икономическите прогнози на правителството за тази година могат да бъдат коригирани нагоре

23:44 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Все пак може да кандидатстваме за ERM-II тази година

България все пак може да кандидатства за влизане във валутно-курсовия механизъм 2 (ERM-II) през тази година. Това е заявил днес пред Ройтерс българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков след края на неофициалната среща на финансовите министри от Европейския съюз (ЕС), която се състоя в испанската столица Мадрид, предаде БТА.

"Със сигурност кандидатстването може да се случи тази година. След това е необходимо известно техническо време за процеса", е заяви българският министър пред журналисти.

Той е уточнил, че ако България бъде санкционирана от Европейската комисия (ЕК) заради скритата дупка в миналогодишния си бюджет, правителството ще кандидатства за влизане в ERM-II в началото на следващата година.

През този месец българският премиер Бойко Борисов заяви, че България официално отлага подаването на молба за влизане във валутно-курсовия механизъм през тази година заради липсата на яснота около размера на бюджетния си дефицит.

Симеон Дянков е посочил още, че правителството ще ревизира прогнозата за икономическия растеж на страната за тази година нагоре заради възстановяването на износа. Той е изразил очакване, че до няколко дни прогнозите за икономическия растеж могат да бъдат коригирани нагоре с до един процент.

Според финансовия министър пазарът на труда е започнал да се стабилизира и безработицата намалява бавно, което е знак за положително развитие на икономиката.

Той е заявил също, че ЕК е одобрила днес Конвергентната програма на България, но заради отсъствието на представители на някои държави-членки заради проблемите с въздушния трафик над Европа, окончателното й разглеждане и приемане ще се състои през следващата седмица.

С оглед на необходимостта от осигуряване на устойчива конвергенция, България е приканена да продължи да прилага стриктна фискална политика и да предприеме мерки за постигане на програмната си цел за 2010 г., става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

Тази част се отнася до наскоро откритите проблеми с 50-те анекса към договори, е пояснил в тази връзка Дянков. По думите му ЕК дава възможност на правителството да обсъди идните дни необходимостта от допълнителни мерки.

„За да се подобри ефективността на публичните разходи посредством стриктното прилагане на планирани реформи, са необходими и реформи в областта на публичната администрация, здравеопазването, образованието и пенсиите", се посочва още в коментара на ЕК по Конвергентната ни програма.

Министър Дянков е информирал европейските партньори за одобрения вчера от българския парламент Закон за развитие на академичния състав, който е сериозна стъпка в реформата на висшето образование.

„Комисията е изчислила, че благодарение на мерките, които нашето правителство предприе през август до края на 2009 г., сме успели да намалим дефицита до 2,3% от БВП. Но това е преди допълнителните 2 млрд. лв., които излязоха наскоро", подчерта Симеон Дянков.

Според ЕК бюджетната стратегия на правителството допринася за макроикономическата стабилност и доверието на инвеститорите в българската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още