IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ: Кампанията срещу ЕРП-тата отблъсква инвеститорите

Поставянето под съмнение на сключени международни договори за приватизация вредят на страната, смятат индустриалците

13:51 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
КРИБ: Кампанията срещу ЕРП-тата отблъсква инвеститорите

„Сериозното си безпокойство и загриженост“ изразяват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) от инициирания политически дебат относно възможността за национализация на електроразпределителните дружества в България (ЕРП), които в момента са собственост на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН.

„Според нас поставянето под съмнение на сключени международни договори за приватизация на ЕРП без сериозно аргументирана мотивация и извършена експертна проверка може да доведе единствено до нарушаване на основни права на тези компании, при това пет години след изтичане на срока за следприватизационен контрол“, се казва в позиция на индустриалците.

Към този политически дебат през последните дни се добавят и извършените от служители на ДАНС проверки в клиентски центрове на електроразпределителното дружество EVN. „Озадачени сме от методите и средствата, с които държавата търси доказателства за изпълнението на инвестиционната програма на компанията и упражнява контрол върху разходите на ЕРП по дейностите им, които те отдават за управление на други компании по линия на т.нар. аутсорсинг“, подчертават от КРИБ.

В изявлението им се казва, че използването на силови органи не на място и без съответната санкция не е най-ефикасният начин за осъществяване на регулаторен одит на електроразпределителните дружества за установяване на размера на извършените от тях инвестиции за технологично обновление и разширяване на мрежата.

Подобни действия според организацията влошават средата за правене на бизнес в България и излъчват негативни сигнали към потенциалните инвеститори не само в сферата на енергетиката, но и във всички други области за увеличен политически риск в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още