IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщат Националния исторически музей в центъра на София?

Потенциалът на Витоша може да се използва, ако успеем да направим голямо спортно събитие с център София и Витоша, смята Трайчо Трайков

11:53 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Връщат Националния исторически музей в центъра на София?

София е уникален град, за който не се знае достатъчно в чужбина и за тази цел може да се предприемат няколко инициативи, сред които връщането на Националния исторически музей в центъра на града. Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при участието си в конференция „България - Франция: Дестинация зелен туризъм".

Според министъра концентрирането на културните богатства чрез изграждането на музеен комплекс ще накара туристите да останат ден-два допълнително в столицата.

В края на миналата година в публичното пространство беше огласена идеята на представители на ГЕРБ, че има вероятност да се премести Националният исторически музей (НИМ) от резиденция „Бояна“ в Националния армейски комплекс, по-популярен като военния НДК. Тогава нямаше официално потвърждение от министри за такива намерения.

Друга възможност, която може да се използва, е потенциалът на Витоша, ако успеем да направим голямо спортно събитие с център София и Витоша, каза още Трайков днес.

По думите на Трайчо Трайков развитието на икономиката и опазването на околната среда не се разглеждат като взаимно изключващи се цели и „през последните години има голяма промяна в тази насока - хората са готови да платят, за да подобрят средата около себе си“.

Трайков добави, че възможностите за реклама в областта на туризма от страна на държавата са малки заради ограниченията в бюджета. „Затова сме изключително амбицирани средствата от 20 млн. лв., които са на разположение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по програма „Регионално развитие“ да бъдат възможно най-добре използвани за тази цел“, отбеляза Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още