IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат удвояване на мощностите за ток от вятър и слънце през 2010 г.

От браншови асоциации прогнозират преизпълнение на поетите от България ангажименти за 16% енергия от ВЕИ през 2020 г.

10:57 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат удвояване на мощностите за ток от вятър и слънце през 2010 г.

Предвижданията са през 2010 г. инсталираните мощности за производство на електроенергия от вятър и слънце в България да се удвоят спрямо построените до края на 2009 г., стана ясно от презентацията на председателя на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ) Велизар Киряков по време на провеждащия се в София Шести международен конгрес „Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и енергийна ефективност“, на който Investor.bg е медиен партньор.

Според изнесените данни към края на 2009 г. у нас инсталираните вятърни генератори са 179 мегавата, докато към края на тази година с довършването на строителството на 4 ветропарка се очаква те да достигнат 400 мегавата.

Соларните мощности към края на миналата година са малко над 7 мегавата, но до края на тази очакванията са те да са около 20 мегавата.

Дългосрочните прогнози на АПЕЕ за развитието на производството на ток от ВЕИ, представени от Киряков с уговорката, че биха се реализирали при определени условия, предвиждат през 2015/16 г. вятърните мощности да са 2100 мегавата, соларните – 550 мегавата, водните (мини ВЕЦ) – 3072 мегавата, а тези за ток от биомаса – 109 мегавата.

През 2020 г., според прогнозите на асоциацията, у нас инсталираната мощност на ветропарковете може да достигне 4840 мегавата, на соларните паркове – 1500 мегавата, на мини ВЕЦ – 3326 мегавата, а на ток от биомаса – 143 мегавата.

Киряков поясни, че в прогнозата за 2020 г. се предвижда от посочените вятърни мощности около 900 мегавата да са турбини, разположени в Черно море. Тези мощности по принцип се предпочитат (където е възможно да бъдат построени), тъй като не заемат земеделски земи и не пречат на биоразнообразието, обаче са по-скъпи и към момента у нас няма дори и заявки за построяването им.

От друга страна председателят на Българската фотоволтаичната асоциация Никола Газдов коментира, че според техните дългосрочни прогнози, които също са условни, през 2020 г. соларните мощности може да достигнат 2000 мегавата, а тези от вятър да са по-малко от прогнозираните от АПЕЕ.

Според представените преди месец прогнози на Националната електрическа компания (НЕК) за развитието на ВЕИ у нас, през 2020 г., когато делът им при производството на енергия трябва да достигне 16%, общо инсталираните мощности с ВЕИ ще бъдат около 4700 мегавата, което е достатъчно за изпълнение на европейските изисквания. От тях 2200 мегавата ще са мини-ВЕЦ, вятърните паркове ще са 1800 мегавата, соларните - 600 мегавата, а съоръженията с биомаса ще са с мощност около 100 мегавата.

От държавната компания тогава изтъкнаха, че основните проблеми при изграждане на ВЕИ са необходимостта от строителството на заместващи мощности, които компенсират производството на ток, когато няма вятър или слънце. В тази връзка е необходимо влагането на допълнителни големи инвестиции в електропреносната мрежа за присъединяване на ВЕИ, което е свързано със значително оскъпяване на тока за крайните потребители.

По време на енергийния форум представител на датския производител и доставчик на вятърни турбини Vestas коментира, че според прогнозите на компанията през 2015 г. ветропарковете в България ще са с мощност до около 1300 мегавата, защото „това са пазарните реалности“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още