IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 април

07:36 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 април

МДААР сключвало само неправомерни договори
в. Новинар

Правителството оповести публично виновниците на свръхдефицита за 2009 годината. На сайта на Министерски съвет беше публикувана стенограма от срещата на премиера Бойко Борисов с министри и експерти от 13-те министерства, сключвали по време на тройната коалиция финансово необезпечени договори за над 2 милиарда лева . Оказа се, че ведомството рекордьор в сключването на такива контракти е закрито министерство на държавната администрация, оглавявано от Николай Василев. Оказа се, че в през 2009 година от МДААР се били сключени подписани договори за над 15 милиона, като за всеки един от тях липсвали средства. Също така се оказа, че екстранспортният министър Петър Мутафчиев мислел повече за изборния успех на партията си – БСП, отколкото за финансовото обезпечение на договорите. Тогава министърът разпоредил да се завърши изграждането на летище „Пловдив” въпреки, че имало недостиг от 2 милиона лева. Експертите от ведомството предупредили министъра за липсата на пари, но той им казал : „Дайте да се открие, пък след това ще търсим отнякъде”.

Депутатите са най-щедрите спонсори на партиите
в. Сега

Депутатите се оказаха най-стабилните спонсори на партиите през миналата година, когато имаше избори за европейски и за национален парламент. След като законодателят забрани дарения от фирми, а за гражданите определи таван от 10 000 лв., в отчетите на партиите се появиха доста познати имена, които щедро са спонсорирали формациите си. Едно от вероятните обяснения е, че кандидатите са финансирали партиите, за да си осигурят място в парламента.

Най-много дарители с максимално допустимата по закон сума има ГЕРБ. Неуспялата еврокомисарка Румяна Желева и съпругът й Красимир Желев са дарили общо 20 000 лв. от семейния си бюджет на партията. Сред дарителите са още министърът на културата Вежди Рашидов и депутатът Любен Татарски.

Смениха шефа на Терем в Търговище
в. Стандарт

Изп. директор на военноремонтния завод "Терем" в Търговище инж. Николай Радев е сменен. На негово място е назначен дългогодишният счетоводител в оръжейницата Явор Христов. Това съобщи вчера синдикалният лидер на КТ "Подкрепа" в завода Витан Вълчев. Според него решението за отстраняването от ръководния пост на Радев е било взето на заседание на Съвета на директорите в холдинга на "Терем". Вълчев обяви още, че е започнало изплащането на натрупаните задължения към работниците. Предвидени са и нови поръчки за реализация.

София търси 20 млн. евро да направи технопарк
в. Дневник

Около 20 млн. евро ще струва изграждането на инфраструктурата и оборудването на технологичния парк, който Столичната община планира да построи. Това каза зам.-кметът по финансите Минко Герджиков при представянето на проекта вчера. Той добави, че общината ще се опита да осигури средствата от оперативните програми "Конкурентоспособност" и "Регионално развитие".

Все още не е решен и въпросът с терена, на който ще бъде направен бъдещият парк, в който да се развива високотехнологично производство и научни изследвания. "Ще се започне от терен на Българската академия на науките, която е наш партньор, и после ще се търси разширение на общински имот или на мястото на комбината "Кремиковци", каквато е идеята на главния архитект Петър Диков", каза Герджиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още