IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бул Инс: Премиите ще се вдигнат с 1-2 пункта заради новия данък

Комисионите на агентите пък ще бъдат намалени, за да се посрещнат ефектите на планирания данък върху премийните приходи

14:57 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бул Инс: Премиите ще се вдигнат с 1-2 пункта заради новия данък

Прогнозираното пренасяне на част от тежестта върху застрахованите на новия данък върху премийния приход ще се изрази с увеличение с 1-2 процентни пункта на премиите. Това каза днес пред журналисти Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс.

Коментарът беше във връзка с решението на правителството за налагане на данък от 3,5 на сто върху премийните приходи, като по думите на Проданов то не е взето в равноправен диалог със застрахователните компании. Според него подобно решение води до отдалечаване от синхронизирането на законодателството с практиките, наложени в Европейския съюз.

Изпълнителният директор на Бул Инс изрази опасения, че подобен данък ще увеличи доста данъчната тежест за застрахователите и че това няма как да не се отрази на тяхната дейност. Той повтори позицията на Асоциацията на българските застрахователи, че е можело да се стигне до решение, което да увеличи тежестта за целия финансов сектор, а не да се налага данък само на застрахователните компании.

Опасенията на Проданов са, че голяма част от най-слабите пазарни участници – агенти и брокери, ще понесат тежестта на кризата също толкова тежко, колкото и самите застрахователи. За подобно нещо сигнализира и председателят на борда на директорите на Бул Инс Петрозар Петков, според когото голяма част от новия данък ще падне върху посредниците в застраховането.

„Това е неминуемо, тъй като сега комисионите, които взимат агентите в България, са в пъти по-високи от тези на западните пазари“, посочи Петков.

Ръководителите на Бул Инс се надяват мярката да бъде временна и да бъде отменена най-късно в края на 2012 година.

По отношение на възможността за организиране на първично публично предлагане (IPO) от Бул Инс посочиха, че много внимателно следят ситуацията, но в момента не считат пазарните условия за подходящи това да се случи. Намеренията за листване на компанията на БФБ ще станат сериозни тогава, когато пазарът се стабилизира, посочи Стоян Проданов.

През първото тримесечие на годината Бул Инс е успяла да реализира ръст на премийния си приход от 19 на сто на годишна база, което в абсолютна стойност е увеличение с около 5,5 млн. лв., посочи Петрозар Петков. Изчисленията сочат, че на база подобен ръст компанията е постигнала премиен приход от около 34,5 млн. лв.

Въпреки кризисната ситуация от застрахователя очакват настоящата година да е „доста силна за компанията“, като прогнозите са, че по отношение на премийния приход ще бъдат постигнати нивата от 2007-2008 година, посочи Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още