IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават се стачки при приемане на идеите за болничните и годишния отпуск

Според КНСБ шефката на НОИ манипулира с твърдението, че синдикатите са „почти съгласни“ с предложението за болничните

16:45 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Задават се стачки при приемане на идеите за болничните и годишния отпуск

КНСБ категорично не приема направеното предложение за промяна на режима за ползване на платения годишен отпуск, казват в своя позиция от синдикалната организация.

Предложената промяна е неползваният платен годишен отпуск за предходни години да се използва до края на 2010 г., като в противен случай се губи. „Ако бъде въведена тази промяна, това ще доведе до затваряне (поради излизане в отпуска на служителите) на редица предприятия, фирми и учреждения, тъй като по наши данни неползваният годишен отпуск възлиза на близо милиард работни дни“, посочват от синдиката.

Според КНСБ в ситуация на криза това предложение е неизпълнимо.

Ръководството на КНСБ заявява, че за пореден път се прави опит да се орежат права и да се намалят доходите на хората на наемния труд, като оправданието са проявленията на икономическата криза, заявяват от КНСБ.

„Ръководството на КНСБ категорично не приема манипулацията на управителя на НОИ Христина Митрева, отправена по адрес на синдикатите на вчерашната пресконференция на НОИ, за това, че „синдикатите са почти съгласни с направеното предложение - да не се изплаща обезщетението за първия ден при отсъствие по болест“, се посочва в съобщението.

Ръководството на КНСБ се обявява категорично против предложената промяна още при обсъждането на антикризисните мерки в Националния съвет за тристранно сътрудничество, допълват от КНСБ.

Работодателите и НОИ не желаят да използват всички възможности за контрол, предоставени от законодателството, поради което с направеното предложение се наказват всички български граждани, които по обективни причини ползват болничен лист, допълват от синдиката.

„Държим да припомним, че редица правителства, включително и настоящето, от 2000 г. досега намалиха осигурителните вноски общо с 14 на сто, с което драстично се увеличи дефицитът на НОИ с още 2,5 милиарда лева“, пише в позицията. „Напомняме, че съгласно правната уредба, регламентираща осигуряването при болест - работниците и служителите плащат тези вноски за целия период на осигуряването, а не за части от него.“

Според синдикатите направеното предложение от Митрева грубо нарушава чл. 12 и чл. 13, т.1 и 2. от Европейската социална харта /ревизирана/, която правителството на България е ратифицирало.

„Заявяваме, че ако бъдат приети направените предложения, структурите на КНСБ ще организират и проведат протестни и стачни действия за защита правата и интересите на своите синдикални членове“, допълват от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още