IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да въведе задължителни норми за производство на ток с когенерация

Към 2008 г. производството на ток чрез когенерация в България е около 10% от общо произвежданата в страната електроенергия, което е близо до средното за ЕС

14:54 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС може да въведе задължителни норми за производство на ток с когенерация

Възможно е в бъдеще Европейската комисия (ЕК) да въведе чрез директива в Европейския съюз задължителни норми за определен процент производство на ток чрез когенерация (като съпътстващо производство при производство на топлоенергия и други) за страните членки.

Това стана ясно от презентацията на ръководителят на Гръцката асоциация за когенерация Константино Теофилактос по време на провеждащия се в София Шести международен конгрес за Югоизточна Европа „Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност“, на който Investor.bg е медиен партньор.

Теофилактос обясни, че още през 2008 г. страните членки на ЕС по указание на ЕК са направили равносметка на това какъв дял от произвежданата в съответната страна електроенергия е чрез когенерация и какви се евентуалните възможности за увеличението на този дял в бъдеще. За изпълнение на тази програма за 4-те страни в Югоизточна Европа (България, Румъния, Гърция и Кипър) отговаря именно Гръцката асоциация за когенерация.

По данни към 2008 г. производството на ток чрез когенерация в България е около 10% от общо произвежданата в страната електроенергия, което е близо до средното за ЕС. В страни като Франция например обаче то е по-малко, тъй като електроенергията се произвежда главно чрез атомни електроцентрали.

Към 2008 г. в ЕС за производство на ток чрез когенерация е имало 77 гигавата мощности, като според изчисленията на страните членки те биха могли да се увеличат до 121 гигавата.

Производството на ток по този начин, по думите на Теофилактос, би спестило изхвърляне в атмосферата на територията на ЕС на 20 млн. тона въглеродни емисии годишно.

В момента в ЕС се прави база данни за добрите практики в различните страни при производството на ток чрез когенерация. На тази основа би могло да се изготви стратегия за развитието на когенерационното производство в Евросъюза и е възможно ЕК да задължи страните членки до 2020 г. да постигнат определени стойности на производството на ток от когенерация, обобщи гръцкият енергетик.

В същото време той поясни, че прогнозите за бъдещото развитие на когенерацията в страните членки се основават също и на тяхното индустриално производство, на цените на енергоносителите в съответните страни и на наличието на собствени енергоносители.

По време на енергийния форум от италианската фирма Turboden представиха проектирано от фирмата устройство за производство на ток чрез когенерация, при което 74% от енергията е необходима за затопляне на вода или за други индустриални цели, а 24% е произвежданият ток. По желание на клиентите би могло тези стойности да се променят с няколко пункта. Въпросната енергия се произвежда чрез биомаса.

Още от форума:

Излезлите от БЕХ електроенергийни фирми се обединяват в нова компания

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още