IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излезлите от БЕХ електроенергийни фирми се обединяват в нова компания

Водеща в новата група ще е НЕК

11:08 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Излезлите от БЕХ електроенергийни фирми се обединяват в нова компания

По всяка вероятност държавните електроенергийни дружества, които към момента влизат в Българския енергиен холдинг (БЕХ), ще бъдат обединени, но на друг принцип и по други признаци. Това каза за Investor.bg заместник-министърът на икономиката и енергетиката Мая Христова.

Христова участва в провеждащия се в София Шести международен конгрес за Югоизточна Европа „Възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност“, на който Investor.bg е медиен партньор.

По думите на зам.-министъра вече се мисли по какъв точно начин ще стане новото обединение, в което водеща ще бъде НЕК, като това ще бъде решено още преди средата на годината, когато се планира официално да бъде разформирован БЕХ.

Големите енергийни проекти, с които досега се е занимавал холдингът, ще преминат към съответните енергийни дружества, каза Христова. Това означава, че за АЕЦ Козлодуй и проекта АЕЦ Белене ще отговаря новата енергийна компания.

Към Булгаргаз по всяка вероятност ще преминат проектите „Южен поток“ и „Набуко“.

Относно недоброто финансово състояние на НЕК Мая Христова коментира, че проблемът е това, че компанията е поела повече инвестиционни ангажименти, отколкото може да изпълни. Икономическото министерство обаче вече било очертало механизми и начини, по които НЕК ще бъде оздравена, допълни Христова.

Относно Булгаргаз зам.-министърът коментира, че дружеството е в добро финансово състояние въпреки доста по-ниското от исканото повишение на цената на природния газ от 1 април. „Ще бъде намерен регулаторен начин за компенсиране“, каза тя.

Във връзка с оповестения наскоро факт, че НЕК е продавала в даден период на ЕРП-тата електроенергия на по-ниска цена, отколкото я е купувала, Христова заяви, че причината се крие във „факта, че някои разходи, които са признавани от ДКЕВР на ЕРП-тата, не са включени в ценовата рамка на НЕК".

Към обясненията по случая Христова добави и следното: Когато са приватизирани трите дружества, регулаторната и ценова рамка в сектора е била структурирана по друг начин, тъй като не сме били членки на ЕС. Сега има директиви в областта на енергетиката, които трябва да изпълняваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още