IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 0,16 до 8 на сто ще се увеличи делът на биоземеделието у нас до 2013 г.

Около 50 са биоземеделците в браншовата им организация, най-много са те в сектора на етерично-маслените култури

08:17 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
От 0,16 до 8 на сто ще се увеличи делът на биоземеделието у нас до 2013 г.

В момента биоземеделието в България е едва 0,16 на сто от общия дял на земеделския сектор, показват данни на Българската асоциация „Биопродукти“. В програма за развитието на биоземеделието е заложено до 2013 г. този дял да стигне 8 на сто.

Към момента в браншовата структура членуват 49 биопроизводители, наскоро нови 17 са подали заявления да влязат в организацията.

Най-много са екологичните производители в сектора на етерично-маслените култури, има и доста екопроизводители на орехи и бадеми, обясни Албена Симеонова - член на управителния съвет на асоциацията. На трето място са биопроизводители в сектора на зърнопроизводството.

По думите на Симеонова всички биопроизводители имат сключени договори със сертифициращи организации. В България тези организации са три и извършват многократни проверки през годината - на почвата, на растенията, на продукцията в краен вид. Отделно от това, когато се намери пазар за продукцията, тя се проверява и от този, който я купува. Биосертификатът се издава срещу определена сума, която не е малка, поясняват от асоциацията.

Според тях големият проблем у нас е, че земеделското министерство не може да се справи с контрола, особено на пазарите, където често за биодомати или екокраставици се представят продукти, които не са такива.

Биоземеделците са единствените, които към момента не са получили освен компенсаторните плащания по агроекология и директните субсидии на площ, отбелязва Албена Симеонов. „По данни на асоциацията около 800 млн. лв. са предвидени до 2013 г. за биоземеделие. До момента са усвоени едва 4,8 млн. лв., като при това те все още не са изплатени на фермерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още