IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Включват изграждането на електроенергийна борса в енергийната стратегия

Въпросът за изграждането на електроенергийна борса беше един от приоритетите и на предишното ръководство на енергийното министерство

14:35 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Включват изграждането на електроенергийна борса в енергийната стратегия

Създаването на електроенергийна борса изрично ще бъде включено в енергийната стратегия на страната до 2020 г., съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Въпросът за изграждането на електроенергийна борса беше един от приоритетите и на предишното ръководство на енергийното министерство, но тя не беше изградена до края на мандата на предишното правителство, както се предвиждаше.

Развитието на ядрената енергетика е приоритет за страната и за него ще има институционална подкрепа от страна на държавата, ще бъде записано още в стратегията, посочи Трайков.

По думите му в стратегията, чието изработване е на заключителен етап, няма да бъдат изброени изрично големите енергийни проекти, които ще се строят през следващите години.

В стратегията ще бъдат заложени пет основни цели за развитието на енергетиката: повишаване на енергийната сигурност; намаляване на изхвърляните вредни емисии; увеличаване на дела на ВЕИ при производството на енергия; повишаване на енергийната ефективност; създаване на либерализиран енергиен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още