IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спират течовете в митниците с електронни декларации

Предварително ще се знае какви стоки ще се внасят и ще преценяваме дали да има проверки, каза шефът на митниците

12:41 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спират течовете в митниците с електронни декларации

Електронна система за деклариране на вноса влиза официално в сила от 1-ви май, а от 1-ви април е в тестов режим, съобщи на пресконференция директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танoв.

По този начин на митниците ще се знае предварително какви стоки предстои да влязат в страната и ще се преценява дали те трябва да бъдат проверявани на място, обясни Танoв. Надеждата на приходната агенция е, че така ще бъдат прекъснати течовете в митниците.

В „електронен пад“ при вноса на горива ще се описва какви количества горива от Европейския съюз влизат в страната, каза още шефът на митниците. Електронният документ трябва да бъде въведен във всички членки на ЕС до края на годината, като вече съществува навсякъде, освен в Гърция.

Според Танoв контрабандата на цигари пък вече е невъзможна във Варна и Бургас, където от 1-ви април разтоварваните контейнери се проверяват с рентген за несъответствия между реално внасяната стока и декларираната.

По време на пресконференцията бяха оповестени данни за забавяне на спада в продажбите на горива у нас, като за януари понижението е било 15%, за февруари 16 на сто, а за март 6 на сто.

От утре цистерните с горива в страната ще имат задължително GPS устройства, съобщи още Ваньо Танoв. По думите му по този начин ще се знае всяка цистерна къде е разтоварила превозваните горива. През последните дни при направени проверки на 3500 тона горива е установено, че 700 тона от тях са неправомерно декларирани като такива, които трябва да са с намален акциз, като са събрани допълнителни 350 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още