IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Бюджетните приходи ще са с 1 млрд. лв. по-малко от предвиденото

Според финансовия министър спадът в икономиката е спрял и може да има "рязък ръст" в някои сектори

12:15 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков: Бюджетните приходи ще са с 1 млрд. лв. по-малко от предвиденото

По предварителни данни неизпълнението на приходната част на държавния бюджет за 2010 г. ще бъде 1-1,2 млрд. лв. Това каза пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков.

Той посочи, че в момента се прави анализ на събираемостта на приходите във всички сфери на икономиката, като ще се иска мнението на Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници“ и браншови организации.

„По мое лично мнение спадът в икономиката вече е спрял“, каза Дянков. В тази връзка според него „трябва да се прецени“ дали ще има някои сектори, които „ще тръгнат рязко нагоре“. Ако това се случи неизпълнението на бюджетните постъпления можело да бъде по-малко.

Дори и да има такива отрасли, по думите на Симеон Дянков, това ще се отрази в приходната част на бюджета в рамките три-шест месеца по-късно.

Относно намалението на разходите на държавната администрация с 10%, което е една от основните антикризисни мерки, Дянков коментира, че е намерен начин това да се случи. С постановление на Министерски съвет, което вероятно ще бъде прието още през тази седмица, въпросните разходи ще се намаляват до декември, така че да не е необходимо скоро да има преразглеждане на Държавния бюджет чрез одобрение на Народното събрание.

„Междувременно ще бъдат направени някои законови промени“, каза Дянков, без да дава повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още