IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Цените на тока може да се понижат от юли

Предстои проверка на разходите на трите електроразпределителни предприятия

15:13 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борисов: Цените на тока може да се понижат от юли

Цените на електроенергията за потребителите от юли е възможно да се понижат, след като се направи проверка на разходите на трите електроразпределителни предприятия, стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов.

Все пак премиерът подчерта, че решението за цената на тока се взима от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Борисов посочи, че по последни данни Националната електрическа компания изкупува тока от АЕЦ Козлодуй за 62 лв. за мегаватчас, продава го на ЕРП-тата за по около 90 лв./мегаватчас, а те го продават на крайните потребители за над 140 лв./мегаватчас.

Премиерът заяви, че ще се направи опит за промяна на сключените договори за изграждане на нови енергийни блокове на Марица Изток 1 и Марица Изток 3, съгласно които токът от тези централи трябва да се изкупува по 138 лв./мегаватчас.

Съставът на ДКЕВР от 13 човека ще бъде съкратен, каза още Борисов. По думите му сега месечната заплата на цялата комисия е 80 хил. лв.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза от своя страна, че при извършване на регулаторния одит на трите ЕРП-та комисията ще наблегне на проверката на разходите за аутсорсвани дейности, тъй като те в някои случаи наближават 40%, а дружествата не са заявили за какво точно се дават тези средства, въпреки че ги отчитат като разходи при формирането на крайната цена не електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още