IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разформироват БЕХ*

Причина за решението е, че енергийният холдинг не е изпълнил задачите, заради които е създаден

14:58 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разформироват БЕХ*

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде разформирован, заяви днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

По думите на Трайков енергийният холдинг не е изпълнил задачите, заради които е създаден, и не е целесъобразно да съществува в този си вид.

Точната структура на ръководствата на енергийните дружества, които влизат в холдинга, ще бъде изяснена през следващата седмица, но по всяка вероятност те ще бъдат самостоятелни.

Междувременно БЕХ ще има ново временно ръководство, в което влизат Добрин Стефкин, Евгени Ангелов и Мая Христова.

„Досега БЕХ не е изпълнил работата по инвестиционните проекти, за които е създаден, а същевременно там заплатите на работещите са от 5-6 хил. лв. месечно нагоре“, каза, от своя страна, премиерът Бойко Борисов.

Плащани са и юридически консултации на стойност до 300 лв. на час, е установила първоначалната проверка, която продължава.

Относно електроразпределителните предприятия (ЕРП), за които по-рано в петък стана ясно, че ще се одитират, председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев коментира, че комисията вече е започнала своя проверка в ЧЕЗ. Поводът е големият брой оплаквания на фирми и граждани за надписани сметки за ток.

Разследването в ЧЕЗ се води от няколко дни, а от вчера е тръгнала и проверка в Е.ОН – поради голямото неизпълнение на инвестиционната програма на компанията за миналата година, уточни Семерджиев. 

Засега няма започната проверка в ЕВН.

„Държавата няма намерение да прогони ЕРП-тата от страната, а да ги накара да се отнасят към българските потребители както към европейските“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той отново повтори, че ЕРП-тата, ако са направили големи инвестиции, трябва да ги докажат.

В същото време министър-председателят каза, че държавата не се отказва от антикризисната мярка да продаде дела си в предприятията.

Относно възможността за изплащане на дивиденти на държавата енергийният министър коментира, че това може да стане само за 2009 г. За предишните години, откакто са приватизирани дружествата, мажоритарният собственик е гласувал да няма разпределение на дивиденти и това не може да се промени, въпреки че представителите на държавата в Бордовете на трите компании са гласували да има дивидент.  

*Допълнено към 15:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още