IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство с 9% спад през февруари

В преработващата промишленост продукцията намалява с 13,7%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%

11:24 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство с 9% спад през февруари

През февруари индексът на промишленото производство намалява с 9,1% на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост продукцията намалява с 13,7%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%, а в добивната промишленост е отчетен ръст от 2%. Регистриран е спад в производството на енергийни продукти с 12,4% и в производството на продукти за междинно потребление с 9,2%, докато производството на инвестиционни продукти нараства с 2,5%.

На месечна база през февруари е отчетено намаление на промишленото производство с 2,9%, като спадът в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е 4,1%, в преработващата промишленост е 3,4%, а в добивната промишленост продукцията се увеличава с 3,6%.

Спрямо януари намалява производството на тютюневи изделия - с 22,3%, производството на химични продукти - с 18%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3,1%. Същевременно нараства производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 38,8%, производството на основни метали - с 14,3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8,5%.

Също по предварителни данни през февруари оборотът на предприятията от промишлеността намалява с 5,1% на годишна база. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спадът е 11,1%, в преработващата промишленост – 2,7%, докато в добивната промишленост е отчетен ръст от 2,8%.

В сравнение с предходния месец оборотът през февруари нараства с 1,3%, като в преработващата промишленост увеличението е с 5,8%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление с 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още