IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 април

08:24 | 09.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 април

Борисов след срещата с Обама: Трябва да сме по-активни при създаването на противоракетна отбрана

в. Дневник

България трябва да е активна страна по въпросите за създаване на противоракетна отбрана, заяви след срещата на 11 лидери от Централна и Източна Европа с президента на САЩ Барак Обама в Прага българският премиер Бойко Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Когато се обърнат официално към нас, ще внесем този въпрос в парламента. Ще проведем дебати, за да се направи аргументиран анализ защо и как ще се организира тази отбрана", заяви Борисов.

Кризата спря и приходите към Сребърния фонд

в. Дневник

Министерството на финансите напълно е спряло трансферите на пари към Сребърния фонд през март, става ясно от отчета му. Причината е, че основните източници на приходи за фонда са приватизацията и бюджетния излишък, а в последните месеци от раздържавяване не постъпват почти никакви средства. Освен това към пенсионната схема трябва да се насочват и приходи от такси и концесии, но законът не указва какви и колко точно трябва да са те.

През март единственият свеж ресурс в Сребърния фонд са 100 хил. лв. лихви по депозити, с което той разполага с общо 1 623.9 млн. лв., едва 400 хил. от които са лихви по депозити за миналата година.

Държавата няма да разваля договорите с ЕРП-тата

в. Новинар

Държавата няма да стигне до крайния сценарий с развалянето на сделките за приватизацията на ЕРП-тата и затова не се изчислява какви обезщетения би могла да дължи страната ни на чуждите инвеститори. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Мая Христова пред бТВ ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че обмисля дали да не се стигне до разваляне на приватизационните договори с доставчиците на ток.

Христова съобщи още, че енергийният министър Трайчо Трайков е договорил с Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ да платят дивидент на държавата, която притежава по 33 на сто в компаниите. По думите на зам.-министъра в държавния бюджет би трябвало да влязат около 250-300 млн. лв.

Леем куршуми за US армията

в. Стандарт

Българските военни фирми да снабдяват с амуниции американската армия. За това преговаря министърът на икономиката Трайчо Трайков при посещението си в САЩ. В последния ден от визитата си там той се срещна с представители на АТК (Alliant Techsystems) - водещ производител на военноотбранителни и космически технологии с три дъщерни компании: ATK Armament Systems, ATK Mission Systems и ATK Space Systems. Министър Трайков е обсъдил с мениджмънта на компанията участие на български фирми като подизпълнители по поръчки на АТК за снабдяване на американската армия с амуниции, както и възможностите за приватизацията на ВМЗ "Сопот". Експертите на компанията са дали висока оценка на качеството на производство на българските предприятия от военноотбранителната индустрия.

Лукойл налива милиард в Бургас

в. Стандарт

1 милиард долара ще налее в Бургас "Лукойл". На площадката на комбината ще бъде изграден завод за производство на котелно гориво. Това обяви вчера председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов. В новото производство чрез хидрокрекинг ще се преработва мазут до светли продукти с по-ниско съдържание на сяра, каквито са европейските изисквания. Вече е завършила разработката на базовия проект и е поставен срок за доставка на оборудването. Проектът е дело на италианската компания "Техник". В новия завод, който ще бъде завършен за около 4 години, ще работят 300 души.

Меглена Кунева влиза в борда на френска банка

в. Сега

Бившият български еврокомисар Меглена Кунева ще става банкерка. Тя е предложена за член на борда на френската "БНП Париба", съобщиха световните агенции. Кунева е едно от четирите нови имена, с които ще бъде разширен съставът на борда. С тях той ще стане 18-членен.

Другите трима са Мишел Тилман, бивш изпълнителен директор на ING bank, Емил ван Брьокховен, преподавател по икономика в Университета на Антверпен, и Жан-Лоран Бонафе, заместник генерален директор по търговското банкиране. Изборът на новите членове ще стане на общо събрание на акционерите, насрочено за 12 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още