IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК продавала тока на по-ниски цени, отколкото го е купувала

Борисов изнесе предварителни резултати от проверка, повече информация - в началото на следващата седмица

13:21 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
НЕК продавала тока на по-ниски цени, отколкото го е купувала

НЕК е продавала тока на електроразпределителните предприятия (ЕРП) на по-ниска цена, отколкото го е купувала от производителите на електроенергия. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, позовавайки се на първоначални данни от провеждана проверка.

НЕК произвежда част от електроенергията чрез водни електрически централи, които са нейна собственост, но по-голямата част закупува от АЕЦ Козлодуй и топлоелектрическите централи.

Крайната цена, по която компанията продава тока на ЕРП-тата (контролирани от ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН) се определя като микс от стойностите на електроенергията на различните производители.

Борисов даде пример, че до момента е установено, че Националната електрическа компания (НЕК) е купувала електроенергия по цена средно 90 лв. на мегавтчас, а я е продавала по средни цени от 88 лв. на мегаватчас.

ЕРП-тата пък продавали тока на крайните потребители при средна цена от 146 лв. на мегаватчас.

Премиерът не уточни за какъв период от време са направени посочените изчисления, посочвайки, че „всичко ще стане ясно към края на седмицата и по всяка вероятност резултатите ще бъдат оповестени публично в началото на следващата седмица“.

„Когато на НЕК се налага да закупува електроенергия от чужбина, тя я купува също по висока цена в рамките на 126 лв. за мегаватчас от италианска фирма и 137 лв. за мгаватчас от американска фирма“, каза още Борисов.

По думите му ще бъде проучван и въпросът защо откакто са приватизирани ЕРП-тата, в които държавата има дялове от по 33%, те не са изплащали никакъв дивидент на държавата. Ако пък мотивът е, че са правени инвестиции, Борисов лично щял да провери дали това отговаря на истината.

Премиерът остави без отговор въпроса за отношението му към идея за евентуални персонални промени в Министерски съвет, като се има предвид, че настоящият икономически министър Трайчо Трайков е бивш прокурист на ЕВН.

През ноември миналата година Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси и парламентарна етика към Народното събрание вече се произнесе, че няма конфликт на интереси в това Трайков да е министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още