IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП отнема задгранични паспорти заради неплатени данъци

Публичните изпълнители могат за запорират заради неплатени данъци и банкови сметки, заплатата на длъжника или колата му

11:44 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
НАП отнема задгранични паспорти заради неплатени данъци

Задграничните паспорти на 247 български граждани, които имат неплатени данъци, осигуровки и глоби в големи размери, са отнети от началото на годината от Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от агенцията. 

Мярката е част от законовите възможности, които се прилагат срещу длъжници, неплатили в срок задълженията си към държавния бюджет, напомнят от агенцията.

Отнемането на задграничния паспорт се прави само тогава, когато гражданинът не прави нищо за уреждане на дълга си и отказва да влезе в контакт с приходните инспектори, подчертават от НАП. Мярката цели да ограничи възможностите за напускане на страната на хора с неуредени дългове.

От началото на годината към сумата на общия дълг от данъци и осигурителни вноски на даден гражданин вече се добавят и неплатените глоби към КАТ и други държавни институции, събирани принудително от НАП.

Освен отнемането на задгранични паспорти, публичните изпълнители могат за запорират банкови сметки, заплатата на длъжника или колата му.

Възможно е за големи дългове към държавата да се стигне до възбрана на недвижим имот или дори до продажба на имуществото на физически лица и фирми, когато не плащат дължимите от тях данъци и осигуровки. Все пак от НАП подчертават, че посочените мерки се прилагат само в краен случай, когато длъжникът отказва да обсъди с НАП различните възможности за плащане.

Затова данъчните съветват всеки гражданин или фирма, които имат временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки, незабавно да се свържат с НАП, тъй като има няколко възможности за договаряне плащането да стане на части.

Между тях са разсрочването или отсрочването на плащането на дълга или разрешение за неотложно плащане. При последното банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент средства – например между 10 и 20 на сто, които отиват за плащане на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още