IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Само около една трета от антикризисните мерки са добри

Според него сред мерките, които едва ли ще се изпълнят, е набирането на допълнителни приходи чрез съкращения в администрацията

14:37 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Костов: Само около една трета от антикризисните мерки са добри

Само около една трета от антикризисните мерки на правителството, обявени вчера, са добри, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пред журналисти в парламента, без да посочва кои точно мерки има предвид.

Според него сред мерките, които едва ли ще се изпълнят, е набирането на допълнителни приходи от около 450 млн. лв. чрез съкращения в администрацията.

Друга неподходяща според него мярка е набиране на средства чрез ускорена продажба на квоти на вредни емисии. Тази продажба няма да стане бързо, а в рамките на тази и следващата година и освен това получените средства могат да се използват само за финансиране на дейности, свързани с опазване на околната среда, заяви Костов.

Позицията му е коренно различна от тази на финансовия министър Симеон Дянков, който нареди точно тези две мерки сред най-важните.

Чрез продажбата на миноритарни дялове на държавата във фирми ще се съберат средства, които са за финансиране на бюджетния дефицит, каза още Костов.

По думите му 60-те мерки „като цяло са рискови и показват страха от реформи, който е по-голям от страха от кризата“.

Другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че е добре, че не се вдига ДДС, но е проблем това, че се предвижда навсякъде да се режат разходи, а не само там, където те не са ефективни.

Кабинетът би трябвало отсега да се готви за актуализация на държавния бюджет в средата на годината, а не „тогава да се действа на пожар“, подчерта Димитров.

Той каза още, че няма как да не се изпълнят задълженията на държавата по вече коректно сключени договори с фирми, независимо дали към момента са заделени средства за това, като изплащането на задълженията би могло да се разсрочи и за следващата година.

Димитров определи посочените досега мерки като „първата стъпка, но е необходима истинска антикризисна програма, защото в противен случай може да се стигне до висок ръст на безработицата и фалит на много фирми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още